Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lurades av Bandidosmannen

Annons

Riksåklagarens beslut om att in-leda förundersökning väcker 33-åringens hopp om resning. Han har hela tiden hävdat att han fastnat i en fälla gillrad av polisen. Mannen ertappades på Wisby Hotel med 1,5 kilogram heroin och dömdes år 2000 för grovt narkotikabrott till nio års fängelse.

-Som underlag för övervägan-dena i ärendet finns anledning att granska material från två nu pågående andra förundersökningar, vilka till vissa delar har anknytning till målet mot 33-åringen, säger åklagaren Peter Hertting till Gotlands Tidningar.

Hertting leder RÅ:s förundersökning.

För snart två år sedan kom uppgifter som tyder på att alla fakta om heroinpartiet inte fanns med i åtalet mot 33-åringen. Polisen tycktes ha gillrat en fälla och mannens advokat Eric Dufvenmark begärde då att hans klient skulle beviljas resning. Att en polisagent, den så kallade Ban-didosmannen från Falun, använts vid beslaget och fått betalt för sina uppgifter framgick inte vid rättegångarna. Utbetalningen gjordes av Gotlands dåvarande länspolismästare Carin Götblad, något hon medgett för Högsta domstolen.

-Min klient har dömts på felaktiga grunder och ska ha ny prövning, säger Dufvenmark.

Det var Bandidosmannen som lockade 33-åringen till Wisby Hotel där knarkaffären gjordes upp. Utanför hotellet väntade polisen på att gripa honom. Hans advokat Dufvenmark hävdar att detta var en olaglig brottsprovokation.

LINDA SOLUM/TT

Mer läsning

Annons