Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han förstår inte euro-jublet

Annons

Här har banker och affärer jobbat för att få en kontantlös handel utan sedlar och mynt. Det finns till och med banker som vägrar att befatta sig med kontanter.

Och över en natt tävlar nu butiker och restauranger om att bli växlingskontor för den nya valutan. Många av dem som tidigare vägrat att ta emot utländsk valuta.

Anders Mattson förstår inte logiken. Och han förstår inte varför banker och köpmannaföreningar är förvånade över att de kommer så lite folk till de informationsmöten som de ordnat.

- Har de förfrusit alla sina hjärnceller i vinterkylan, undrar han.

- Bankerna vill inte hantera kontanter för att det är en dyr hantering och säkerheten blir lidande. Butikerna vill inte hantera kontanter för att det finns en rånrisk.

- Bankerna vill att konsumenterna ska använda konto- och betalkort. Då kan affärer och restauranger få betalt utan att hantera kontanter och bankerna tjänar pengar utan att ta hand om sedlar och mynt.

- Varför skulle näringsidkarna hastigt och lustigt bli intresserade av kontanthandel igen, undrar Anders Mattsson.

- Nu helt plötsligt uppmanas vi att jubla över euro och EMU. Det är en smygpropaganda som medierna är pigga på att vidareförmedla, säger han.

Men turisterna är smarta. De kommer inte med sedlar och mynt till Anders Mattssons affär. En affär som funnits i Falun i snart hundra år och de senaste tio med Anders Mattsson som ägare.

Inte har det varit några problem med valutan, säger han. Inte en enda gång har någon kund frågat honom om de kan betala i utländsk valuta.

- De använder kontokort när de är utomlands. Det är både bekvämt och praktiskt. Så nu undrar han varför vi ska gå bakåt och inte framåt i utvecklingen och krångla till vardagen när vi inte behöver göra det.

- Vi har inga problem alls i butiken med pengar. Vi får betalt med ett kontokort. Och vi har inte gått någon kurs i rubler dollar eller pesetas heller.

Euro är som vilken utländsk valuta som helst i dagsläget.

- Jag tar betalt i svenska pengar, sedan räknar kontokortsföretaget om det till rätt kurs.

Anders Mattson förstår fortfarande inte varför man skulle börja handla med mynt och sedlar på nyårsnatten. Han kan inte komma ifrån tanken på att någon bedriver smygpropaganda inför den kommande omröstningen om Euro och EMU.

Mer läsning

Annons