Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han flyger för freden

Annons

Anders Korswing bor och verkar för MAF i Dacca, Bangladesh. Anders och hans kolleger är verksamma på många olika platser i världen. Organisationen var bland annat tidigt ute i svältområdet i Darfur i Sudan, i Pakistan efter jordbävningen i oktober och i indonesiska Ache efter Tsunamin i december 2004.

- Där det finns barriärer och lidande åker vi för att hjälpa. Vi har totalt 120 plan i organisationen, mest mindre plan. Vi kan på det sättet ta oss dit andra har svårt att komma. Vi hjälper exempelvis ofta FN att få ut sin personal och materiel i svårtillgängliga områden. Vi flyger även ut läkarteam i otillgängliga missionsområden, säger Korswing.

Organisationen bestämmer själv vilka områden den vill göra en insats i. Den inväntar inte nödvändigtvis den lokala centrala regeringens tillstånd.

- Vi agerar helt självständigt. Vi åker på eget bevåg eller efter en inbjudan från ett land eller en folkgrupp. Men vi vill ha någon som FN i ryggen. Vi har blivit beskjutna på våra uppdrag, och det är inte roligt. Vi flyger alltid under en kalkylerad riskbedömning, säger Korswing.

MAF är i dag verksamma i 33 länder. Huvudkontoren ligger i England och i Kalifornien, USA. Ett annat stort centrum finns i Australien. De hundratals medarbetarna i form av piloter, flygplanstekniker, administratörer, it- och sambandstekniker är alla volontärer. De har ingen lön utan tigger i stället ihop kostnaden för sin insats innan de kan dra ut i världen.

- Vi ägnar oss inte bara åt att flyga. Vi var exempelvis först att sätta upp e-postmöjligheter i Kenya. Vi var också de som ordnade satellitsamband åt FN i Darfur, säger Korswing.

Under måndagen föreläste Anders Korswing i Pingstkyrkan i Rättvik, en av många församlingar i landet som aktivt stöder organisationen.

- Under sex veckor ska jag besöka 37 eller 38 olika orter i landet. Jag ska berätta för våra bidragsgivare om den insats vi har gjort i Ache efter Tsunamin, säger Anders Korswing.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons