Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får skylla sig själv

Annons

I juli förra året utsattes en flicka för grov våldtäkt i gångtunneln vid Allfarvägen. Två personer dömdes senare för brottet.

Men ytterligare två personer fanns på plats vid övergreppet. En då 14-årig pojke som fotograferade händelsen och en nu snart 19-årig yngling som också anhölls som misstänkt, men som släpptes ett och ett halvt dygn senare.

19-åringen begärde i oktober i år ersättning med 2500 kronor från JK för att han suttit anhållen för våldtäkt fastän han var oskyldig. Dessutom begärdes 1260 kronor i advokatarvode.

Justitiekanslern skriver i sitt beslut att personer som är frihetsberövade trots att de visar sig oskyldiga har rätt till ersättning, men att personens eget beteende kan medföra att han eller hon inte får någon ersättning eller att beloppet sätts ner.

Och det är 19-åringens agerande som i det här fallet gör att han inte får någon ersättning.

19-åringen har själv sagt att han stod lutad mot en vägg under våldtäkten. Vittnen har berättat att flickan skrek medan de två som inte var involerade i övergreppet hoppade omkring och skrattade.

Enligt Justitiekanslern har 19-åringen befunnit sig på platsen frivilligt. Han måste ha förstått att flickan utsattes för ett övergrepp och gjorde ingenting för att förhindra det.

"Han har dessutom tillhandahållit sin kamera för att övergreppet skulle kunna fotograferas", skriver JK i sitt beslut.

"XX anses genom sitt eget beteende ha föranlett att han blev frihetsberövad", slutar JK och avslår helt 19-åringens ersättningskrav.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons