Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blev blåst på lugnet

Annons

Han bor uppskattningsvis lite mer än två kilometer från de närmaste av de fem vindsnurror, som i dagarna formellt tas över av företaget Stena i Göteborg.

Och för att börja där är Lars Johansson inte alls överens med de som påstår att vindkraften inte låter.

-Nu när det så länge blåst från sydväst har jag vid vissa vindstyrkor hört ett intensivt brummande från verken där borta, när jag stått ute på gården. Det lät som ett jetplan. Så de ska inte komma och snacka om att det inte hörs, säger han upprört.

Och därmed tycker han sig ha en välgrundad farhåga om att det kommer att bli ännu mer oljud i luften om Stena får bygga ytterligare 18 snurror i riktning mot Saxdalen.

-Flera av dem kommer jag att ha ännu närmare mitt ställe här i Mårtenstorp, kanske bara 800 meter, påstår Johansson.

Dessutom har lokala Fjällbergsvind inte givit upp tanken på egna snurror i området.

Mårtenstorp ligger långt från allfarvägen, på skogen mellan Grängesberg och Saxdalen.

-När jag köpte stället var det för att resten av mitt liv kunna bo bra och med närheten till skog och mark. Men nu känner jag att det håller på att raseras.

Han känner sig frustrerad efter att ha läst den miljökonsekvensbeskrivning, som Stena lämnat in för den fortsatta utbyggnaden med 18 vindkraftverk.

- Man blir häpen över hur lite text som ägnas åt hur vindkraften påverkar människorna i trakten. Det skrivs mycket om växter och djur men vet man egentligen vilka konsekvenser det får för djurlivet?

Johansson anser att kommunen och vindkraftsexploatörerna borde lyssna mycket mer på de människor som blir berörda.

Hans uppfattning är att det inte är riktigt lämpligt att ha synpunkter på vindkraften.

-Och jag har egentligen ingenting emot det heller men jag tycker att man måste välja etableringsplatser med stor omsorg och det tycker jag verkligen inte har skett i det här fallet. Man ger sig in i orörd mark, där det bedrevs skogsbruk för 150 år sedan och där en skogsmaskin aldrig gått fram. Och så måste dom prata med oss som berörs.

-Rent visuellt blir det rena mardrömmen.

Om det nu ska byggas vidare tycker "Knallis" Johansson att snurrorna borde koncentreras till ett par platser istället för att sprida ut dem i terrängen.

-Då får i alla fall Boberget och Gropberget vara i fred.

Han har föreslagit kommunen och Stena att den planerade etappen bantas ytterligare och att det blir totalt 18-20 snurror i området istället för de 23 som Göteborgsföretaget vill ha.

Det är inte bara ingreppet i naturen och ljudet som Johansson förfasas över:

-Jag befarar att verken vid vissa tidpunkter kommer att skymma solen på flera platser.

Hittills är det inte många som opponerat sig men som "Knallis" Johansson konstaterar:

-Jag vet att protesterna kommer när verken väl sitter där, men då är det för sent.

Han har pratat med berörda politiker och tjänstemän i Ludvika kommun men tycker att han bollas fram och tillbaka:

-Det är ingen som törs slå näven i bordet och vara negativ till vindkraftsplanerna. Vindkraftsföretagen har konsulter, projektörer och jurister i ryggen.

-Vad ska en torpare lita till när man har vare sig politiker eller tjänstemän med sig? Då känns det lönlöst att protestera.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons