Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han bejakar livet trots allt

Annons

Wahlbäck bär en Dalahäst på slaget till sin ljusa kavaj. Det är en symbol - han älskar Dalarna och han hävdar bestämt att det är ett av hans bästa beslut i livet när han flyttade från Stockholm till Borlänge för 25 år sen.

Han kommer sakta gående, stödd på sin käpp. Permobilen har han ställt i närheten. Den handikappanpassade bilen står på parkeringen en bit bort.

Han klarar sig inte särskilt länge utan dessa hjälpmedel längre.

- Det är klart att jag förbannar mitt öde, min sjukdom. Den är kronisk. Jag blir sakta bara sämre och sämre, säger han.

Sjukdomen har angripit hans ben. De är försvagade. Han klarar inte av att gå utan hjälpmedel.

- Jag äter bromsmedicin och ibland gråter jag och frågar mig: varför just jag?

- Men när jag fick beskedet att jag hade ms för fem år sedan bröt jag inte ihop. Jag är en positiv människa, säger han.

Men han tvingades ändra sin livsföring. Det hektiska livet han levde som en av länets mest kända personer var ett avslutat kapitel.

- Jag tar det lugnare i dag. Gör en sak i taget. Jag har förresten inget val, jag kan inte göra saker snabbare, hur gärna jag än vill.

Wahlbäck är barnskötaren från Stockholm som flyttade till Dalarna - han följde med sin fru Ingrid som jobbade på Vägverket. Själv fick han inget jobb till en början.

- Men en dag när jag cyklade hem gick jag in på Domnarvets järnverk och frågade om de hade något jobb. Det hade de. Jag blev stränggjutare. Det var så jag kom i politiken, säger han.

Som politiker nådde han toppen. Han ledde socialdemokratiska partiet i länet - och i tolv år var han chef för landstinget.

Varje dag fanns han på tidningarnas sidor. Han intervjuades i radio och tv.

- Det bästa beslutet i mitt liv var när vi flyttade till Dalarna. Jag bytte livsstil. Det har jag aldrig ångrat.

- Jag fick mycket skäll under landstingstiden. Stundtals skrevs en hel del elaka saker om mig och de beslut vi tog. Men jag brann för mitt jobb i tolv år. Sedan tog bränslet slut. Jag blev en fara både för mig själv och för omgivningen. Man ska inte leva för dåliga samveten. Då avgick jag. . Och jag har aldrig ångrat det beslutet, säger han.

Trots att Wahlbäck gjort politisk karriär och nått framgångar har livet farit fram illa med honom.

I dag är han märkt av sin sjukdom.

Och han har förlorat en son, som dog i en trafikolycka.

- Det var tufft. Fruktansvärt. Och sorgen går aldrig över. Jag tänker på Andreas varje dag och ibland pratar jag med honom. Jag bär honom med mig ständigt.

- Någon har sagt att sårskorpan finns alltid kvar, men blir hårdare. Jag har lärt mig leva med både sorgen och smärtan.

Trots smällarna bejakar Wahlbäck livet. En mycket sympatisk man med en positiv livssyn.

- Jag lever ett annorlunda liv nu. Men det finns hela tiden möjligheter. Jag har fått en handikappbil så att jag kan frakta permobilen med mig. Visst, ibland är det bekymmersamt att komma fram med stolen, men allting går till slut.

- Man får hitta nya vägar. Jag har ju alltid älskat att åka skidor och hatat snöskotrar. Nu kanske jag skaffar en skoter ändå - det är mitt sätt att komma ut på snön i naturen, säger han.

Christer Wahlbäck är trots sin sjukdom en aktiv man. Han är ordförande i flera styrelser, stiftelser och föreningar - bland annat Sparkbanksstiftelsen, Dalarnas forskningsråd och konstfrämjandet. Han sitter i DD:s styrelse och länsarbetsnämnden och han jobbar med invandrarfrågor.

- Jag tycker jag har lagom mycket att göra nu, säger han.

Så ofta han kan drar han till sitt paradis på jorden: byn Dalfors i Rättvik.

Han älskar att vara bland skogshuggare, varg och björn, jägare och lanthandlare.

- En gång ringde jag till radions Karlavagnen och pratade om lanthandelns viktiga funktion i en by. Den betyder allt. Vi diskuterar världens alla frågor där på lördagarna, säger han och baxar in stolen i specialbilen och kör till ett lunchmöte - med olycksbrodern Hans Sjöberg, teaterman och författare, också ms-sjuk.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons