Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han äger Faluhus för över en miljard

Annons

Masmästaren har de senaste åren blivit den största privata hyresvärden i Dalarna. Bolaget har lägenheter i Falun, Borlänge och Ludvika. Utanför länet har företaget fastigheter i Västerås och Uppsala.

Allra störst är bolaget i Falun. Här har 1100 hushåll Masmästaren och indirekt Hans-Olof Lund som hyresvärd.

Grunden till fastighetsfirman lades för 65 år sedan. Ludvikasonen Hilding Lund började som murare och blev senare byggmästare. På 40-talet startade han Byggnadsfirman Lund. Den fick Arboga som bas och de anställda byggde hus runt om i Mälardalen.

När Hans-Olof Lund tog över efter sin far var det 175 anställda. Hans-Olof såg att det var mer lönsamt att förvalta hus än att bygga dem och bytte därför inriktning. Byggnadsfirman Lund har idag 17 anställda och äger och sköter fastigheter, främst i Arbogatrakten. För ett antal år sedan var hans bror, Falubon och fastighetsmäklaren Roland Lund, delägare i företaget. Efter att Hans-Olof löste ut honom är inte Roland längre med som ägare.

I december 2001 startade Byggnadsfirman Lund dotterbolaget Masmästaren. Det skedde när börsbolaget Tornet ville sälja sina fastigheter i Falun och Borlänge. Efter fyra år har Masmästaren ett 20-tal anställda, de flesta i Falun, och 200 miljoner kronor i omsättning, dubbelt så mycket som moderbolaget.

Hans-Olof Lund, ägaren, är vd för både Masmästaren och Byggnadsfirman Lund.

Han berättar att Masmästaren växt betydligt snabbare än planerat. När bolaget startades fanns det en idé om att företaget skulle äga fastigheter för två miljarder år 2010, men det målet är redan uppnått.

- Bankerna har varit snälla och räntorna låga, säger Hans-Olof Lund.

Naturligtvis har Masmästaren haft en uppfattning om att fastigheterna i Faluområdet har varit för lågt värderade och att det skulle stiga på sikt.

Prisstegringen har varit kraftigare än väntat och Hans-Olof Lund tror att det börjar närma sig toppen, eftersom det kan vara svårt att få fastighetsförvaltningen lönsam för nyinköpta hus om inköpspriserna stiger ytterligare. Huvudspåret för företaget blir därför att förvalta sina fastigheter och bygga om så att de blir mer lönsamma.

Ett exempel är kontorsfastigheten Lallarvet 17, mitt i Svärdsjögatsbacken, som ska göras om till bostadshus. 30 nya lägenheter ska det bli, mest två- och trerumslägenheter.

I Falu finns det hushåll som klarar ganska höga hyror. För något år sedan gick "Selma Lagerlöf-huset", med lägenheter ovanför Handelsbanken, igenom en stor renovering. Hyrorna blev de högsta som hittills noterats i Falun, exempelvis 11500 kronor för en 150 kvadratmeters lägenhet. Det tog några månader för Masmästaren att hitta hyresgäster till alla lägenheter. Men nu är det klart.

Över lag har Masmästaren lägre månadshyror än Kopparstaden, cirka fem procent skiljer i snitt mellan bolagen. För Masmästarens del kommer hyrorna att ligga still fram till april 2006. Vad som händer därefter är en förhandlingsfråga. Hans-Olof Lund tror inte på några större hyreshöjningar, antingen blir det oförändrat eller en höjning med någon procent, är hans gissning.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons