Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas vill hämnas _ vapenvila i fara

Annons

Islamiströrelsen Hamas manar till svarsattacker sedan israeliska soldater i helgen dödat nio palestinier. Därmed är vapenvilan mellan israeler och palestinier i Gazaremsan i fara.

Samtidigt hotar israelisk militär tränga in i norra Gazaremsan om inte raketbeskjutningen därifrån upphör inom 48 timmar. Hotet framfördes på måndagen i arabiskspråkiga flygblad som helikoptrar spred över norra Gazaremsan, rapporterade vittnen enligt AFP.

I söndags försökte Hamas, som i självmordsattentat dödat åtskilliga israeler, uppbåda andra stridbara palestinska grupper till en ny offensiv mot Israel.

"Vårt folks blod är inte billigt", hette det i ett uttalande från Hamas, som utgör ena hälften av den palestinska regeringen. Rörelsen sade att alla palestinier oavsett ideologi bör samlas och "med alla medel svara på och göra motstånd mot massakrerna".

Andra hälften av regeringen, den mer moderata rörelsen al-Fatah, reagerade på blodsutgjutelsen genom att uppmana sin ledare president Mahmud Abbas att bryta alla kontakter med Israels regering. Presidenten har i samtal med USA utfäst sig att hålla regelbundna möten med den israeliske premiärministern Ehud Olmert.

Bland de nio palestinier som dödades i helgens uppblossande fientligheter fanns två milismän och en 17-årig flicka som sköts ihjäl på Västbanken. En palestinsk robotattack mot staden Sderot i södra Israel skadade ett bostadshus.

Israeliska regeringsföreträdare försvarade dödandet som ett led i de operationer som drastiskt har minskat antalet angrepp mot Israel. Palestinska ledare sade dock att dödsskjutningarna försvårar deras strävan att utvidga den fem månader gamla vapenvilan i Gazaremsan till Västbanken.

TT

Mer läsning

Annons