Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas mildrar tonen mot Abbas

Annons

Hamas politiska ledning anslår en försonlig ton efter den militära segern i Gazaremsan. Men Ismail Haniya vägrar lämna premiärministerposten trots att den av president Abbas utsedde efterträdaren nu är i full gång med att välja regering.

Han uttalade sig om veckans strider i Gazaremsan som krävt över 100 liv och som nu verkar ha resulterat i att president Mahmud Abbas al-Fatah-rörelse helt förlorat greppet om Gaza.

Detta trots att Abbas har sparkat samlingsregeringen och gett Salam Fayyad, tidigare finansminister och tillhörande varken al-Fatah eller Hamas, i uppdrag att bilda en ny regering. Fayyad ska enligt uppgift presentera sin regering, med många oberoende medlemmar, på lördagen.

Ismail Haniya från Hamas har varit premiärminister i samlingsregeringen, och vägrade trots Mishals uttalanden på fredagen att lämna den posten.

Och al-Fatah avvisade Mishals försonliga tongångar.

Ett tecken på att Hamas inser att ensam inte är stark kom dock på kvällen, då rörelsens väpnade gren Izz al-Din al-Qassam-brigaderna sade att den kidnappade BBC-reportern Alan Johnston bör kunna släppas inom ett dygn.

"Vi har vidtagit praktiska steg för att frige Alan Johnston", meddelade brigaderna, utan att förklara hur de fått den mindre extremistgrupp som håller honom att gå med på detta.

En fri Johnston skulle utlösa stor lättnad bland västvärldens makthavare.

Men Hamas är fortfarande terrorstämplat, och USA:s president George|W Bush diskuterar med Israels premiärminister Ehud Olmert åtgärder för att stärka Abbas och al-Fatah, bland annat att frigöra en del av de palestinska skattepengar som Israel beslagtagit.

Många i omvärlden, däribland Sveriges utrikesminister Carl Bildt, har satt sitt hopp till egyptiska medlingsförsök mellan de stridande i Gaza. Men på fredagen uppgav diplomatkällor i Gaza att Egypten nu drar tillbaka sina medlare på grund av det farliga läget.

Och på kvällen anslöt sig Kairoregimen till de röster som talar om Hamas krigföring som en statskupp. Hamas får i ett skriftligt regeringsuttalande kritik för att ha "tagit makten" i Gaza.

Trots att de palestinska områdena nu domineras av varsin organisation förklarade Ismail Haniya att han inte tänker utropa någon Hamasstat.

TT

Mer läsning

Annons