Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas barnprogram under lupp

Annons

Ett barnprogram sänt av Hamas tv där Musse Pigg manar till kamp mot Israel har väckt protester från israeliska organisationer. Nu vill också den palestinske informationsministern att programmet ska dras in.

Inte alla uppskattade barnprogrammet "Morgondagens pionjärer" där programledaren Farfur, i Musse Pigg-dräkt, undervisade barn om islamiströrelsen Hamas version av muslimsk fromhet tillsammans med kollegan Saraa, en ung flicka med mild röst.

Enligt de israeliska intresseorganisationerna PMW:s och Memris översättningar som sprids på Youtube, uppmanar programledarna med ledande frågor barn som ringer in till programmet att "försvara al-Aqsa med våra själar och vårt blod" och att inte sjunga sånger som handlar om kapitulation.

Efter klagomål från israeliska intressegrupper som ledde till internationell uppmärksamhet meddelade den palestinske informationsministern Mustafa Barghuti att han begärt att sändningarna ska stoppas så att innehållet kan undersökas. Nästa sändning var planerad att äga rum på fredagen. Den partilöse ministern i den Hamas-ledda regeringen konstaterade att brott mot den palestinska tv-lagen beivras av informationsministeriet.

En talesman för den islamistiska rörelsen sade att deras tv-station al-Aqsa, som bär samma namn som den omstridda moskén på tempelberget i Jerusalem, funderar på att förändra programmets format.

Walt Disney-koncernen, som äger rättigheterna till Musse Pigg-figuren, vägrade lämna kommentar.

TT

Mer läsning

Annons