Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverat antal dagfjärilsarter

Annons

På 50 år har antalet dagfjärilsarter halverats i det skånska naturreservatet Kullaberg. En kontrollräkning på en gård norr om Växjö visar på samma utveckling där.

Räknar man alla storfjärilar, alltså även nattfjärilar, ser det något bättre ut, men över 25 procent av arterna har försvunnit från Kullaberg.

Ett allt mer intensivt jord- och skogsbruk är förklaringen till minskningen.

Fjärilarna klarar sig dåligt utan gamla tiders ängar och slåttermarker, där allting fick växa i fred en stor del av sommaren. Där fanns nektar till de vuxna fjärilarna. Vajande örter gav en fristad åt larver och puppor.

Receptet för att hejda utvecklingen och kanske till och med öka artrikedomen igen är att tillåta en längre blomningssäsong på åtminstone en femtedel av betesmarkerna, anser Markus Franzén.

De som har lite större trädgårdar kan så in ängsväxter och låta bli att klippa så hårt, helt enkelt låta insekterna få en egen hörna. Ett annat sätt att hjälpa fjärilarna är att satsa på blommor som är rika på nektar, till exempel kryddväxter, tipsar Markus Franzén.

En svårighet med den här typen av studier är att hitta bra, historiskt jämförelsematerial. Franzén har jämfört sina observationer med en inventering som gjordes i början av 1950-talet. Då fanns 50 dagfjärilsarter på Kullaberg, i dag är de 26. Dem hittade han genom ett tiotal räkningar mellan maj och augusti.

Nattfjärilarna har fångats i ljusfällor eller betesfällor, som består av rödvin och socker. Fjärilarna dras till det söta, blir lulliga och dåsiga av vinet, de sitter kvar och kan därmed observeras. Nattfjärilsarterna har minskat från 547 till 417 stycken.

Hur representativt fjärilsläget på Kullaberg är för hela landet kan Markus Franzén inte uttala sig om, eftersom det saknas statistik.

TT

Mer läsning

Annons