Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halv miljard till havsmiljön

Annons

En halv miljard kronor på olika projekt för att förbättra havsmiljön. Det utlovade regeringen på onsdagen.

Men satsningen möts av viss skepsis, både från forskare och miljövänner.

Pengarna, totalt 490 miljoner kronor fram till 2010, kommer att finnas med i den kommande vårpropositionen.

En del av programmet består av olika pilotprojekt där nya metoder prövas som kan få större omfattning längre fram. Bland annat ska syresättning av syrefattiga bottnar för första gången prövas i lite större skala ute i havet. Två experimentområden har utsetts, ett i Stockholms skärgård och ett i Bohuslän.

Ett annat experiment går ut på att öka torskbeståndet och minska övergödningen genom utfiskning av skarpsill i ett avgränsat kustområde. Sedan länge finns det stora mängder skarpsill i Östersjön och dessa äter mycket zooplankton. Färre zooplanton betyder mer växtplankton vilket ökar övergödningen.

Systemekologen Sture Hansson på Stockholms universitet är dock skeptisk till om experimentet går att utföra i havet.

Regeringen vill även ta initiativ till en samhällsekonomisk rapport om haven, en motsvarighet till Sternrapporten om klimatet. Havsbottnarna ska kartläggas och prognosmodeller för algblomning utvecklas. Dessutom utlovas ett ökat samarbete med de andra Östersjöländerna. Sverige ska också driva på för ett gemensamt förbud mot fosfater i tvättmedel.

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen (SNF), anser att regeringen börjar i fel ända.

Han uttrycker också oro för att pengarna till satsningen kommer att tas från anslaget till den biologiska mångfalden. Men detta bemöts direkt av Carlgren.

TT

Mer läsning

Annons