Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halv miljard mejl drev upp aktiekurs

Annons

Under onsdagsdygnet genomfördes en av internethistoriens kraftigaste manipulationer av börskursen med hjälp av spam, skräppost, hävdar ett brittiskt it-säkerhetsföretag.

Personal på brittiskbaserade Sophos Labs säger sig på ett dygn ha spårat en halv miljard e-brev med tips om att investera i ett obskyrt amerikanskt företag vid namn Prime Time Stores.

Det torde röra sig om ett rekord för den skumma affärsmetoden "pumpa-och-dumpa". Den innebär att spamavsändarna köper aktier i ett företag, vräker ut reklam för det och säljer aktierna när kursen har skjutit i höjden.

I mars beräknade den amerikanska börsinspektionen att det varje vecka i genomsnitt sänds i väg 100 miljoner kurspåverkande e-brev. Den senaste kampanjen för Prime Time Stores är alltså mångdubbelt större.

John Levine vid USA-baserade Anti-Spam Research Group säger att den här sortens spam faktiskt är effektiv.

Cluley vid Sophos Labs säger att spammanipulationerna riktar sig mot lågt värderade aktier, där bara små insatser kan ge stora vinster. Han säger att "day-traders", i regel amatörer som sitter hemma vid datorn och snabbomsätter aktier, oftast är de som aningslöst bidrar till att driva upp kurserna.

John Levine påminner alla aktiehandlare om att ingen ger bort goda börstips bara för att vara hyggliga.

TT

Mer läsning

Annons