Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halt på vägarna och flera olyckor: "Har du inte bytt till vinterdäck – stanna hemma i dag"

SMHI har gått ut med en klass-1 varning för ishalka och det har inträffat flera olyckor under natten och morgonen. Trafikverket går så långt i sin varning att man uppmanar de som ännu inte har bytt till vinterdäck att stanna hemma.

Annons
Fotomontage.Varning för halka i Dalarna – flera olyckor.

På fredagsmorgonen klockan 05:26 voltade en bil vid Lerviken, Säters kommun. Föraren klagade efteråt på nacksmärtor.

– Det är riktigt halt på de här småvägarna, det har frusit på nu på morgonen, konstaterade Stefan Wengelin, kårchef vid räddningstjänsten.

Och det var knappast halkans första offer.

I går kväll, strax före 21:20-tiden, kolliderade två lastbilar på väg 1024 i Älvdalens kommun. Vid 23-tiden var vägen fullt framkomlig igen.

Bara en kort stund senare – vid klockan 22.48 – inträffade nästa olycka på E16 i närheten av backen vid Ryggen i Falu kommun, i riktning mot Hofors. Det rörde sig om en singelolycka. Två personer färdades i bilen men ingen behövde föras till sjukhus.

Under natten kom det ett larm om att det stod ett trasigt fordon och orsakade problem i trafiken på E16 från trafikplats Karlsvik till trafikplats Tallen i riktning mot Sandviken i Dalarnas Län.

Det rapporteras under morgonen stå flera bilar i diket på E16 mellan Falun och Borlänge i riktning mot Falun. Enligt uppgift ska det inte vara några varningstrianglar i anslutning till fordonen.

Vid 07.45-tiden kom uppgifter om att en långtradare fastnad i en backe på länsväg 270 mellan Hedemora och Garpenberg – något som uppges orsaka trafikstörningar.

Vid 08.41 inträffade en singelolycka med en lastbil på riksväg 50 söder om Grängesberg. Räddningstjänsten uppger mycket halt på platsen.

Vid 09.43 körde en bil i diket i Mora. Ingen person skadades i den olyckan. '

Klockan 10.28 inträffade en trafikolycka i korsningen Kvarnsvedsvägen/Ljungbergsgatan i Borlänge. Ingen skadades. Föraren där är misstänkt för rattfylleri.

Trafikverket uppmanar alla att ta det försiktigt i trafiken.

– Har du inte bytt till vinterdäck – stanna hemma i dag, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till Expressen.

Vägpartier nära vattendrag och sänkor, och vägavsnitt under broar, kan vara förrädiska.

 – Här måste man själv göra en bedömning som bilförare, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Även om det är den första december som däcken ska vara bytta – nu är det vinter i större delen av landet och då bör man anpassa sig efter det. Om det exempelvis är fem grader plus och på väg nedåt – då börjar sommardäcken tappa sin förmåga att få grepp på vägen, betonar han.   

Karta: Trafikverket.Trafikverkets karta visar var halkan är extra svår .Röda sträckor visar var det är besvärligt väglag.

Mer läsning