Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsoutredning visar att Falun satsar rätt

Annons

- Vi visste att den här utredningen var på gång. Men detta ger oss ändå en ökad drivkraft, säger Björn Risby, som är projektledare för profilområdet hälsa/idrott.

Enligt utredningen är den höga andelen långtidssjukskrivna ett av dagens största folkhälsoproblem. Men detta överraskade inte Björn Risby:

- Nej, Jan Rydhs utredning förstärker bara det som vi hela tiden misstänkt.

När regeringen gav mindre omställningspengar än väntat blev det ett tungt besked för dem som arbetar med Faluns tre profilområden: hälsa/idrott, media/it och kultur/turism.

Men när det gäller hälsa/idrott blev Ryds utredning ett sätt att komma tillbaka och få ny inspiration. Nu finns drivkraften att förverkliga visionen om att arbetet för ett friskare Sverige ska utgå från Falun.

- Det finns ingen annan ort i Sverige som kommit lika långt med det här detta. De reaktioner vi fått, från annat håll i landet, är att man är imponerad över hur vi lyckats få alla parter som kommun, näringsliv, högskolan och landstinget att samarbeta,, menar Falun näringslivschef Hans Ahlin.

De som i dag arbetar med Faluns hälsoprofil kommer nu att skapa en bra kontakt med utredaren Jan Rydh för att se att Faluns utvecklingsarbete stämmer överens med hans förslag på hur man kan få ner antalet långtidssjukskrivna.

Mer läsning

Annons