Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsoskyddet kräver kommunalt avlopp

Annons

Under hösten spårades sedan smittkällan till några fastigheter vid södra änden av sjön. Också i bäcken som rinner från Dammsjön hittades stora mängder avloppsbakterier.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden uppmanar nu i ett beslut tekniska kontoret att ge Klenshyttan kommunalt vatten och avlopp.

"Detta bör vara genomfört år 2006 eller 2007", heter det i beslutet där nämnden slår fast att avloppssituationen i Klenshyttan är av så allvarlig art att "smittrisker föreligger".

Besökare av hyttan, ett stort turistmål, varnas nu eftersom de höga halterna med bakterier i hyttbäcken innebär en ansenlig smittrisk.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har också underrättat länsstyrelsen.

Ludvika kommuns va-chef, Tommy Brolin, är inte förvånad över att nämnden skärper tonen.

- Vi har ju haft en diskussion så sent som i höstas om avloppsproblematiken i Klenshyttan. De närmaste anslutningspunkterna till kommunalt va finns i Blötberget eller Skeppmora, säger Brolin.

Det finns en kostnadsberäkning som visar att det kommer att kosta va-kollektivet 10 till 12 miljoner kronor att dra fram kommunalt va och ansluta hela byn.

För fastighetsägarna kommer det en anslutningsavgift på cirka 70 000 kronor enligt den kommunala taxan.

- Jag skulle tro att vi kommer att kunna ta upp den här frågan i samband med tekniska nämndens budgetmöte i augusti, säger Brolin.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons