Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halse såg aldrig spelakontrakt

Annons

Rättegången om misstänkta brott inom IFK Göteborg fortsatte i dag med förhör av klubbens förre ordförande Bengt Halse. Han vidhöll att han aldrig sett något spelarkontrakt. Det ingick inte i hans uppgift.

Efter Ekobrottsmyndighetens första tillslag larmade föreningens ekonomiansvariga om att det var något konstigt med Stefan Selakovics kontrakt. Strax efteråt tog Halse time out från sin ordförandepost.

Därefter hölls ett styrelsemöte, där Bengt Halse var med. När Selakovic-kontraktet kom upp, att det betalts ut mer än känt till honom, var det inte uppenbart för Halse att det hade samband med Peter Ijeh, förklarade Halse. Han fick frågan om inte Stefan Selakovic kallades in för att prata om det.

Varför det inte blev så visste han inte.

När Bengt Halse kom till tingsrätten på morgonen gick han fram och hälsade på åklagarna och medierna i hallen utanför rättegångssalen. Däremot närmade han sig inte förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson. De har en gång arbetat tillsammans i föreningen, men nu är det ett mycket frostigt förhållande mellan dem.

Bengt Halse tillträdde som ordförande i IFK Göteborg våren 2003. Senare samma år lämnade han, som planerat, sitt uppdrag som vd för flyg- och försvarskoncernen Saab. Strax efteråt skrev IFK Göteborg kontrakt med Malmö FF:s skyttekung Peter Ijeh. Det var en värvning föreningen egentligen inte hade råd med. Därmed inleddes en serie händelser, som ledde till att Ekobrottsmyndigheten startade en utredning våren 2005 och tre personer åtalades ett år senare.

Halse blev själv misstänkt för brott efter myndighetens första tillslag i juni 2005. Han valde då att ta timeout från uppdraget som ordförande i IFK.

I mars 2006 meddelade Ekobrottsmyndigheten att man avskrivit misstankarna mot Bengt Halse. Men vid det laget hade Halse redan ångrat att han åtagit sig posten som ordförande:

IFK:s förre klubbdirektör Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson åtalades för flera grova ekonomiska brott, bland annat skattebrott. IFK-spelaren Stefan Selakovic är åtalad för en mindre roll, som bland annat omfattar grovt penninghäleri.

Jan Nilsson gav Peter Ijeh aktier för 1,2 miljoner när denne kom till Göteborg. Nilsson fick ersättning från IFK via en insättning på Selakovics bankkonto i Luxemburg, när denne värvades inför säsongen 2005. Åklagaren hävdar bland annat att aktierna till Ijeh var en förtäckt lön, som borde beskattats.

TT

Mer läsning

Annons