Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsa eller hållbarhet?

Annons

Som miljöpartist argumenterar jag ofta för hållbara lösningar och ett hållbart samhälle. Det kan därför tyckas konstigt att jag sätter hälsa i motsats till hållbarhet. Men det är inte vilken hållbarhet som helst som jag här åsyftar, nämligen hållbarhet för livsmedel.

Industriellt framställda transfetter gör det enkelt och billigt för livsmedelsindustrin att tillverka hållbara livsmedel.

För den som äter transfetter innebär det dock en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. För det mesta finns transfetter inte redovisade i innehållsdeklarationen och när så sker är det inte lätt att förstå.

I Danmark är det sedan två år förbjudet att tillverka livsmedel med transfetter och staden New York går nu fram med ett förbud mot transfetter på restauranger. Flera städer i USA gör samma sak och några snabbmatskedjor väljer att gå före och tar bort transfetterna själva.

Det svenska Livsmedelsverket väljer dock att ligga lågt i fråga om transfetter. Från miljöpartiets sida har vi svårt att förstå denna passivitet. Vi menar att man måste ta dessa risker på allvar samt att försiktighetsprincipen är viktig när det gäller vår föda.

Vi anser därför att Sverige bör förbjuda industriellt framställt transfett, vilket jag skrivit i en motion som kommer att behandlas av riksdagen under våren.

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Mer läsning

Annons