Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

Annons

Hur är det att vara skidledare när det inte finns någon snö?
-Det är inte alls roligt. Speciellt inte för alla våra aktiva och för tränarna som inte vill annat än att komma igång med skidåkning på riktigt.


Skidträning utan snö, blir det ungefär som torrsim i simskolan?
-Ja, det kan man kanske säga. Men det finns många sätt att träna. Vi försöker variera barmarksträningen så gott det går. Gymnastik är en bra och allsidig träning för koordination och smidighet. Från 10 år och uppåt har vi också rullskidträning en gång i veckan. Men naturligtvis vill man som skidåkare inget hellre än att åka skidor på snö när det ska vara vinter.


Finns det något riktigt skidspår iVanbroområdet?
-I Snöån har man gjort ett spår med konstsnö. Så där finns sedan några dagar en slinga på 600 meter där det går att träna både skejting och klassisk åkning. Jag har hört att det varit en hel del folk där under juldagarna, men själv har jag inte hunnit dit än.


Brukar du åka mycket skidor?
-Ja, vanligtvis åker jag flera gånger i veckan, om det finns snö alltså. Jag bor alldeles bredvid skidspåret här i Vansbro. Att åka skidor ger både fin avkoppling och allsidig motion.


Tror du att det blir någon snö i vinter?
-Det blir det säkert, i alla fall hoppas jag det och håller båda tummarna. Det såg så lovande ut i början av november då vi fick ett rejält snöväder. Men säker kan man ju inte vara. Under flera vintrar på 90-talet har jag för mig att det såg ut ungefär som det gjort hittills i vinter med blask och snöbrist.


Förresten, hur står det till med dottern, landslagsåkaren Anna-Karin Strömstedt?
-Hon har dragits med en stressfraktur i armen under hela hösten och det har hämmat henne. Nu har hon tränat i Snöån och laddat för nya Tour de ski. Om några dagar bär det iväg ner på kontinenten. Med start på nyårsafton har de sex tävlingar på åtta dagar, avslutningen är en jaktstart i Italien med en tio kilometer lång motbacke. Det blir något att bita i.


Är det spännande att följa hennes tävlande?
-Om. I vintras var vi på plats vid OS i Turin. Stafetten var olidligt spännande, så det gjorde nästan ont. I vinter är VM i Japan den stora grejen. Om hon nu blir uttagen så har vi funderingar på att försöka ta oss dit.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons