Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälges "pappa" Mortimer träffade läsare

Annons

"Vilken ska vi ta?"

"Det spelar ingen roll; de är bra allihop."

Den dialogen utspelade sig mellan ett par Tiomilaskogsbesökare som landat en stund framför ett bokbord i Avradsberg. Och det bordet var fyllt med alster av en kulturpersonlighet som roat åtskilliga de senaste åren; serieskaparen Lars Mortimer, Alfta, Hälsingland. Hans rolige älg Hälge har blivit en av de populäraste svenska serierna.

Lars Mortimer fick under Kultur i Tiomilaskogen hålla till i ett gammalt uthus i Avradsberg; inte riktigt detsamma som att sitta exempelvis på seriesektionen under bokmässan i Göteborg. Men Lars Mortimer trivs utmärkt på Finnmarken.

- Ja, det här är som att komma hem. Och det är en förbannat bra lokal; rustik och äkta, fastslår Lars Mortimer.

Att västernorrländske Lars Mortimer trivs i Finnmarkens gränsland mellan Dalarna och Värmland kanske rentutav har lite genetisk förklaring. Hans farmor var kulla och farfadern var från Finnmarkerna i Värmland, låt vara att det rör sig om Östmarksregionen en bit ifrån Tiomilaskogen.

Det har under kulturdagarna varit en strid ström besökare till den tillfälliga seriehörnan i uthuset och att få ta emot kommentarer och åsikter om den folkkäre älgen är inte dumt alls för en seriemakare som annars verkar solokvist vid ritbordet, långt från arbetskamrater att ventilera idéer med.

- Serieskapande är ett ensamt jobb. Det är alltid bra att komma ut bland folk och få respons och impulser, säger Lars Mortimer.

Så då kommer du tillbaka nästa år?

- Jadå, om gud vill och byxorna håller, lovar Lars Mortimer prompt och tillägger:

- Det här har varit jätteskoj.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons