Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktade flögs till Visby

Annons

Häktet i Falun har 34 platser och där är det överfullt, enligt chefen Per-Olof Wester. Därtill är samtliga polisarrester i Dalarna ianspråktagna av personer som gripits för brottslig verksamhet och som väntar på häktning.

- Inriktningen från kriminalvårdens sida är att den som häktats inte ska sitta i arrest. Den som är häktad ska nämligen ha rättighet att ta emot besök, att kunna följa med händelser i radio och tv och även erbjudas möjlighet till sysselsättning. De här kriterierna uppfyller inte polisarresterna, säger Per-Olof Wester.

- Genom platsbristen flyttar vi folk fram och tillbaka varje vecka och genom att det är fullt även i de närmast liggande häktena är Visby det enda som har plats att erbjuda inom ett rimligt avstånd.

Per-Olof Wester säger att antalet häktade i landet för närvarande uppgår till 2013 och det är i princip en historisk toppnotering.

I polisarresterna i Mora sitter tre andra utländska medborgare som greps efter ett villainbrott i Skattungbyn i förra veckan. De tre blev utredningshäktade i Borlänge i helgen och har nu återförts till Mora i avvaktan på åtal. Trion kommer därefter att flyttas till häkte som har plats för dem någonstans i landet.

Enligt Per-Olof Wester är beläggningen på landets slutna anstalter 102 procent och på de öppna anstalterna 96 procent. På häktena i landet är beläggningen hela 109 procent.

Enligt Kriminalvården har vi nu den högsta beläggningen i landets fängelser sedan 1970 och medelbeläggningen fortsätter att öka.

Stina Haraldsson är pressekreterare vid Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Hon säger att den rådande situationen beror på flera faktorer och vill inte bara härröra den till att landet drabbats av en extremt hög brottslighet.

-Polisen har tillförts större resurser vilket bör leda till att flera brottslingar grips. Det stängdes också flera anstalter och häkten under 1990-talet, vilket begränsat antalet platser.

För närvarande sitter 4943 personer internerade på landets anstalter. Det är det högsta värde som finns enligt tillgänglig statistik från och med 1960, enligt Stina Harladsson.

Det är Kriminalvårdens transporttjänst i Göteborg som ombesörjer transporterna av brottslingar mellan olika platser i landet.

Göran Stenbäck, chef vid transporttjänsten, kan på en rak fråga inte upplysa om vad flygtransporten från Mora till Visby på tisdagen kostade. Men han säger att generellt kostar ett ett inhyrt taxiflygplan 6000-7000 kronor i timmen.Vid den aktuella transporten medföljde även personal från kriminalvården som efter det att brottslingarna förpassats till häktet i Visby skulle flygas tillbaka till Dala airport i Borlänge.

Göran Stenbäck säger att Kriminalvårdens transporttjänst på årsbasis köper flygtjänster för 8-10 miljoner kronor. Då handlar det både om inhyrda flygplan liksom att transporter utföres med reguljärflyg.

- Merparten av transporterna sker dock på landsväg, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons