Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund vill undanta vård från LOU

Annons

Socialminister Göran Hägglund vill se över lagen om offentlig upphandling. Dagens utformning hindrar privata alternativ i vården, tycker han.

En kartläggning som utredningen om mångfald i vården gjort visar att många av de företag som i dag bedriver sjukvård och omsorg antingen är enmansbolag eller riktigt stora företag. Små företag, kooperativ eller idéburna verksamheter svarar för en mycket liten andel offentligt finansierad vård och omsorg.

Antingen har de aldrig gett sig in i anbudsprocessen eller så blir de som tar över en verksamhet utkonkurrerade av större vårdbolag vid nya upphandlingar.

Utredningen, som lämnade sitt slutbetänkande till regeringen på fredagen, pekar ut lagen om offentlig upphandling (LOU) som en orsak till utvecklingen. Enligt utredningen kan det kosta mellan 50|000 och 100|000 kronor att lägga ett anbud. Förutom pengar behövs personal med juridisk kunskap som kan utforma anbudet.

Socialminister Göran Hägglund konstaterar att Sverige tycks ta EU-direktivet, som ligger bakom utformningen av LOU mer bokstavligt än andra EU-länder:

Det tycker inte Kommunals ordförande Ylva Thörn som är orolig att följden blir att det blir svårare att granska kvaliteten i vården och att det kan hämma tillgången på lika vård och behandling oavsett var man bor i landet.

Den oron delar inte Göran Hägglund:

Han stödjer utredningens förslag om att införa en vårdpeng.

TT

Mer läsning

Annons