Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund vill stärka patienters rätt

Annons

Med fler egenföretagande läkare i primärvården och lagstyrkt vårdgaranti hoppas socialminister Göran Hägglund (kd) framöver kunna stärka patienternas rättigheter i vården.

På onsdagen presenterade han direktiven till en utredning som fram till december 2008 ska behandla de här och en rad andra frågor. Till utredare valde regeringen Toivo Heinsoo, tidigare landstingsdirektör och numera ordförande i Stockholms läns sjukvårdsområdes styrelse.

Hägglund radade vid en webbutsänd presskonferens upp en diger lista uppgifter åt Heinsoo.

Vid sidan om att föreslå hur läkare och kanske sjuksköterskor ska få fri etableringsrätt i primärvården och föreslå en skärpt, lagreglerad, vårdgaranti, ska denne bland annat föreslå hur patienternas inflytande över vården kan stärkas, och granska vad som gjorts i den saken de senaste åren.

Vidare ska Heinsoo föreslå stärkt rätt till en så kallad fast vårdkontakt, en allmänläkare, barnläkare, geriatriker eller liknande, som ska kunna fungera som lots i vårdens byråkrati.

Dessutom ska patienternas möjligheter att fritt välja vårdgivare ses över och eventuellt stärkas med lagförslag. Ansvarskommitténs förslag om en patientlag ska också analyseras och eventuellt kompletteras.

Allt detta i syfte att, med Hägglunds ord, "förstärka tillgängligheten, kvaliteten, mångfalden, och valfriheten i vården".

Den överenskommelse staten har med kommuner och landsting om vårdgarantin har visserligen förbättrat situationen.

Förutom slutbetänkandet den 15 december 2008 förväntas Heinsoo lämna ett delbetänkande över etableringsfriheten den 15 april nästa år.

TT

Mer läsning

Annons