Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund flyttar apoteksfrågorna

Annons

Socialminister Göran Hägglund har kopplat bort sin närmaste medarbetare, statssekreterare Karin Johansson, från frågor som rör det slopade Apoteksmonopolet.

Orsaken är att Karin Johanssons make Per Egon Johansson driver ett konsultbolag som arbetar på uppdrag åt Apoteket, skriver Dagens Medicin och Dagens Nyheter. Pengarna från det bolaget har överförts till ett bolag som paret äger gemensamt. Enligt Dagens Medicin har en vinst på tillsammans 1,7 miljoner kronor delats ut till det gemensamägda bolaget.

På tisdagen meddelade Göran Hägglund att Karin Johansson inte längre har ansvar för apoteksfrågorna. Det flyttas i stället till Dan Ericsson, statssekreterare hos kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd).

För drygt tre veckor sedan avslöjades att Apoteket har konkreta planer på att samarbeta med det amerikanska företaget Medco. Företaget är en mycket stor läkemedelsdistributör som hanterar miljontals recept varje år. Med det samarbetet skulle Apoteket kunna etablera sig som en betydligt större läkemedelsleverantör än i dag.

Det planerade samarbetet har kritiserats hårt av bland andra Farmaceutförbundet och Läkemedelsindustriföreningen. De anser att Apoteket utnyttjar sin ställning för att få ett stort försprång gentemot konkurrenterna när den svenska apoteksmarknaden avregleras den 1 januari 2009.

TT

Mer läsning

Annons