Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagge skola blir byalagets"bystuga"

Annons

Åtminstone ur kommunens synvinkel sett. Enligt teknik- och fritidsutskottets ordförande, Leif Nilsson, s, och tekniske chefen, P-O Dahlström, finns det ett nytt avtalsunderlag som säger att Hagge byalag kan betrakta skolan som sin bystuga.

Byalaget erbjuds dessutom disponera lokalerna hyresfritt.

Det enda egentliga villkoret som ställs är att byalaget ska garantera övriga föreningslivet 20 procent av tiderna i skolans lokaler.

Dessa måste dock betala hyra enligt gängse taxa.

- Byalaget ska sköta bokningen av tiderna, och hyresintäkterna ska redovisas till skolan, påpekar Håkan Wallman.

I praktiken innebär det nya avtalet ingen större förändring mot det tidigare muntliga avtal byalaget hade med kommunala beslutsfattare.

Den enda egentliga skillnaden är att avtalet kommer på pränt.

Ett skriftligt avtal har å andra sidan varit på gång vid ett par tillfällen under de senaste åren. Men Smedjebackens gymnastikförening har gett makthavarna så kraftfulla bakläxor att avtalsunderlagen reviderats och utredningen gått vidare.

Gymnastikföreningen har under resans gång klart och tydligt deklarerat att man inte har något emot byalaget och det arbete som lagts ned i Hagge.

Däremot har den emellanåt akuta bristen på större gymnastiksalar gjort att gymnastikföreningen och andra föreningar fått stora problem att bedriva sin verksamhet.

Gymnastiksalen i Hagge har inte varit åtkomlig eftersom merparten av tiderna ständigt varit bokade via byalaget.

Gymnastikföreningen har därmed åberopat likställighetsprincipen, och hävdat att den principen måste gälla även för lokalerna i Hagge skola. Nu förefaller det dock som att likställighetsprincipen inte bedöms vara det tyngsta argumentet det här fallet.

Leif Nilsson:

- Total rättvisa som en del efterlyst går inte att få. Byalaget gör dessutom en enorm arbetsinsats i Hagge.

Mot bakgrund av den ideella arbetsinsatsen anser Leif Nilsson att Hagge byalag bör få utnyttja skolan så långt det är möjligt.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons