Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagalundhusets hårvård är lättlöst

Annons

I samband med att servicehuset på Hagalund ändrades till eget boende krävde vi i PRO att den sociala situationen inte skulle ändras. Det innebär att terapiverksamheten, matsalen och dagutrymmena i entrén skulle bibehållas.

Eftersom vi saknade kännedom om möjlighet till hårvård diskuterades inte denna fråga. Om jag haft den kännedomen hade vi naturligtvis ställt samma krav på den verksamheten. Våra krav om att bibehålla de viktiga sociala verksamheterna har accepterats.

PRO:s samorganisation har ställt krav om ett stort antal nya vårdplatser för dementa. Samtidigt ställde vi krav om att dementa och åldringssjuka ska åtskiljas.

Efter ett antal sammanträden beslutades det att kommunen ska bygga ett vårdshus för ett femtiotal dementa. Dessutom ska det frigöras ett tjugotal platser för dementa inom den befintliga vården. Detta problem kommer att lösas med en ombyggnation i Hagahuset.

Ser man på kommunens stora insats för de demenssjuka så är hårvården en bagatell. En förutsättning är naturligtvis att viljan finns, i och med att det snart kommer ett stort antal dementa som också är i behov av hårvård.

När jag besökte Hagalundshuset möttes jag av ett antal ledsna boende och ett antal fullskrivna protestlistor vid "träffpunkt entrén" Naturligtvis skrev jag på.

För att inte hårvården ska ta plats av demensvården, matsalen eller entrén och dagutrymmena återstår källaren och våningsplanen. Källaren är ytterst olämplig av många skäl. Men en kontroll av lägenheternas storlek och hyreskostnaderna ger en lösning på första våningsplanet.

Lägenhetsytan och hyreskostnaden talar för att en enrumslägenhet med kök nära hissen är lösningen. Då det finns vatten är kostnaden för kommunen försumbar i förhållande till nödvändigheten av att ge de boende en kompensation för att verksamheten som servicehus fråntagits dem.

Efter att såväl Peter Hultqvist som gemensamma nämndens ordförande Doris Brodén har yttrat sig positivt (utlovat) att hårvårdsproblemet ska lösas, så tar jag för givet att lösningen sker på vårat sätt.

Det är inte första gången som det trasslar till av att inte kommunen förvaltar och sköter vårdlokalerna. Kommunen har ansvaret för att ge oss äldre den bästa och minst kostsamma vården och omsorgen. Tunabyggen har enbart ett företagsansvar, oavsett om det gäller pensionärer, vårdberoende eller "minus sextiofemåringar".

ROY LUNDGRENPRO BORLÄNGE SAMORGANISATION

Mer läsning

Annons