Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häftiga strider i norra Libanon

Annons

Totalt har minst 38 människors liv krävts i strider mellan islamister och armén i Libanon i dag och många har skadats. Libanons regering anklagar Fatah al-Islam för att destabilisera landet.

Tretton soldater dog i eldstrider med Fatah al-Islam, en grupp som sägs ha band till al-Qaida och som regeringen menar har stöd av Syrien. Nitton milismedlemmar rapporteras ha dödats i striderna mot soldater i norra Libanon, varav 15 inne i Tripoli och fyra vid lägret Nahr al-Bared. Sjukvårdskällor inne i lägret uppger att sex civila offer krävts, varav två barn. Ett 60-tal människor ska också ha skadats.

Striderna beskrivs som de värsta interna i Libanon sedan inbördeskriget 1975_1990. Den utlösande faktorn var när soldater genomsökte hus i hamnstaden Tripoli i norra Libanon, i jakt på medlemmar av Fatah al-Islam som misstänktes för ett bankrån i lördags.

Strider bröt sedan ut strax före gryningen när islamister anföll arméposteringar vid det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared nära Tripoli. Den libanesiska armén har enligt ett 38-årigt avtal inte tillstånd att gå in i palestinska flyktingläger, som utgör enklaver i det libanesiska samhället. Men armén har skärpt bevakningen av lägret sedan myndigheterna anklagat milis där för att ha legat bakom två bussbomber i ett kristet område nära Beirut i februari.

Premiärminister Fuad Siniora anklagade på söndagen Fatah al-Islam för att medvetet försöka destabilisera landet. En annan regeringstalesman hävdade att anfallet syftade till att hindra att FN inrättar en domstol för att utreda politiska mord i landet. FN har pekat ut Syrien och vissa libanesiska ledare för inblandning i mordet 2005 på Libanons premiärminister Rafiq al-Hariri. Damaskus nekar till all inbladning.

USA, Storbritannien och Frankrike lade i förra veckan fram ett utkast till FN-resolution om att inrätta en tribunal på världsorganisationens eget bevåg. Planerna på en FN-domstol är mycket omstridda i Libanon och bidrar till att landet befinner sig i politiskt kaos.

TT

Mer läsning

Annons