Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gynnar rektorn konkurrent?

Annons

Redan förra gången det blåste hårt kring Komvuxrektorn John Nises var hans samarbete med Cad Competence på tapeten.

Den revision som då gjordes angav i sin rapport inget särskilt företag men fann att upphandlingsreglerna inte följts i alla delar.

Nu kommer LR igen med en lång lista på fall där förbundet anser att Nises gynnat Cad Competence på olika sätt.

Nises har bland annat anlitat personal från det konkurrerande utbildningsföretaget på, enligt LR, märkliga grunder.

Han har också låtit Komvux köpa in böcker för Cad Competence räkning. Han har även hyrt lokaler av företaget trots att det fanns tomma Komvuxlokaler på både Mormorsgatan och Myntgatan.

Nises tillbakavisar beskyllningarna om ett för nära samarbete med Cad Competence. Det reddes ut vid förra revisionen, anser han.

Vad gäller inköpet av böcker finns det en helt naturlig förklaring menar Nises. Cad Competence och Komvux startade en utbildning för datatekniker. Komvux klarade inte av sin utbildning.

- Vi fick inte fram eleverna till certifiering och då var det bäst att Cad Competence som kan det här tog över. Vi hade ju samma böcker och då vi inte behövde våra längre så sålde jag dem till Cad Competence, säger han.

Inte heller lokalhyran är märklig anser Nises. Han hade startat ett EU-projekt och anställt två personer. Dem tänkte han placera på Mormorsgatan men lärarna ansåg att där var för trångt redan innan.

- Lärarna kastade helt enkelt ut de två jag anställde så jag fick ordna andra lokaler och visste att det fanns ledigt utrymme hos Cad Competence, säger han.

Det är ingen hemlighet att det är stora motsättningar på Komvux och att en del lärare inte är nöjda med Nises sätt att leda verksamheten.

Det har sin grund i att de är emot de nödvändiga förändringar som måste göras och som han fått i uppdrag av skolledningen att få igenom menar Nises.

Att LR gång på gång kommer med öppen och hård kritik och beskyllningar mot honom ska kanske ses som ett sätt att komma åt honom tycker han.

- Om man vill tolka det negativt kan man nog tolka det så. Men jag vill inte gärna tro folk om så ont, säger han och välkomnar en utredning om de senaste beskyllningarna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons