Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnaster hjälpte till med firandet

Annons

- Tänk framåt och se till att våra barnbarn har något bra att fira här i Hedemora om hundra år.

Det uppmanade Milkochefen Staffan Eklöv nationaldagsfirarna när han höll sitt högtidstal vid gammelgården i Hedemora.

Skapligt väder och ett gediget program med lokala förmågor lockade minst ett par hundra personer till nationaldagsfirandet.

Inledde gjorde Hedemora manskör med bland annat folkvisan Uti vår hage. Kommunfullmäktiges ordförande Sven-Gustaf Eiritz tog sedan vid för att hälsa alla nya Hedemorabor välkomna till kommunen.

- Oavsett om ni är födda i Sverige eller i något annat land vill jag att ni ska känna er välkomna hit till Hedemora i dag på vår första riktiga nationaldag, sade han och delade ut en liten välkomstpresent till de tiotalet nyinflyttade som hade slutit upp i firandet på gammelgården.

En av kvällens höjdpunkter var förstås när Hedemoras egen operasångerska och berömdhet Hillevi Martinpelto entrade scenen för att dela ut sitt årliga musikstipendium. Stipendiet som administreras och arrangeras av Lions i Hedemora delades i år på två unga musikbegåvningar. Den 20-åriga mezzosopranen Natalie Carranza fick tillsammans med 18-åriga cellisten Stina Thörnqvist motta stipendiet direkt ur Hillevi Martinpeltos hand. De två framförde sedan var sitt musikstycke innan det var dags för musikskolans yngre elever och Hedemora gymnastiksällskap att visa sina talanger.

Kvällens högtidstalare var Milkos platschef Staffan Eklöv. Han poängterade svenskarnas möjlighet att fylla nationaldagen med det vi själva vill.

- Vi kan minnas tillbaka i tiden och hylla det som varit men jag vill gärna se att vi också blickar framåt. Låt oss hedra företagarna som gör det möjligt för människor att komma och bo här i Dalarna. Låt oss se till att de mår bra så att våra barnbarn också kan komma hit till gammelgården i Hedemora och fira nationaldagen om hundra år.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons