Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiet inför lärlingsutbildning

Annons

För första gången kommer gymnasieskolan VBU att införa lärlingsutbildning.

Det innebär att eleverna kommer att få lön i samband med utbildningen.

- Med start i höst inför vi lärlingsutbildning på elprogrammet. Vi har 36 platser på programmet och 5 - 6 elever erbjuds lärlingsutbildning, berättar gymnasiechefen Åke Sandberg.

För eleverna som väljer lärlingsutbildningen förlängs gymnasietiden med ett år? från tre till fyra år.

- Men de här eleverna kommer att få en högre kompetens jämfört med dem som går vanliga elprogrammet, betonar Sandberg.

Gymnasiet har redan haft genomgripande diskussioner med lokala företag i elbranschen. Företagen har visat stort intresse för den nya utbildningen.

- För att eleven ska få kontakt med företagen så tidigt som möjligt kommer eleven redan i årskurs 1 att göra nio veckors APU (arbetsplatsförlagd utbildning). År 2, 3 och 4 varvas skolförlagd och företagsförlagd utbildning och under ferier och sommarlov erbjuds eleven lärlingsplats på något av företagen. Efter fyra år kommer APU och lärlingstid sammantaget att uppgå till cirka 1 800 timmar per elev, upplyser Åke Sandberg.

Möjligheten till lärlingsutbildning införs bland annat i syfte att öka intresset för utbildningen. Åke Sandberg har inte en aning om hur stort intresset kan vara för att gå lärlingsutbildning och därmed fyra år istället för tre.

Det är inte heller bestämt hur eleverna ska väljas ut om det visar sig vara fler än fem - sex stycken som önskar gå den längre utbildningen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons