Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever påverkade av knark

Annons

Varje år avslöjas ett antal elever vid gymnasieskolan i Västerbergslagen med att vara påverkade av narkotika. Det uppger Åke Sandberg, utbildningschef vid VBU.

- Det brukar var runt en handfull elever varje år. När vi misstänker något så ber vi att eleven lämnar urinprov. Är provet positivt så kontaktar vi de sociala myndigheterna.

Åke Sandberg säger att det är bruk av hasch men även tyngre droger som upptäcks vid dessa kontroller.

- Vi har möjligheter att stänga av elever från skolundervisningen. Hittills har vi inte stängt av någon längre än maximalt 14 dagar.

Det händer att elever vägrar att lämna urinprov. Detta uppfattar skolledningen som att misstanken om narkotikabruk bekräftats och dessa elever anmäls omedelbart till socialtjänsten.

- Hur många prov som tas under ett år vet jag inte. Men jag vet att alla elever på förarutbildningen i Grängesberg får genomgå tester med jämna mellanrum. Detta med anledning av att de kör fordon, upplyser VBU-chefen.

ABB:s goda orderingång fortsätter

u ABBs goda orderingång håller i sig och ABB redovisar en serie kontrakt tillsammans värderade till omkring 220 miljoner kronor för leverans av den svenska spjutspetsteknologin SVC (static var compensator) till stålindustrin.

Dessa anläggningar ska förbättra ståltillverkarnas produktion i Kina, Iran, Italien, Ryssland, Spanien, Taiwan och Turkiet. Kontrakten har tagits under de fem första månaderna 2005.

Hade året inletts normalt hade Svenska ABB tagit fyra order, nu är man uppe i hela åtta anläggningar varav två de senaste dagarna.

Sedan tidigt 70-tal har ABB levererat mer än 200 SVC-installationer till stålindustrin världen där den första togs i drift i Domnarvet i Borlänge och den andra i Smedjebackens valsverk.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons