Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllene sågverkstider

Annons

Under fjolåret sågade Moelven Dalaträ ungefär 1,2 miljoner tallstockar.

Den milda vintern och den obefintliga tjälen har ställt till med problem för skogsbruket. Det är svårt att avverka och köra ut virke i marker med dålig bärighet.

Flera sågverk, även inom Moelvenkoncernen, har under perioder stått stilla på grund av råvarubrist. Men Dalaträ sågar enbart fura och tallmarkerna är i allmänhet hårdare än grandominerade marker.

-Vår timmerbacke är välfylld och vi har klarat alla leveranser. Weda och våra andra leverantörer har gjort ett imponerande jobb, anser vd:n och tillägger att konjunkturen för sågade trävaror är den bästa han upplevt.

-Efterfrågan är mycket stor och prisutvecklingen kraftig och stabil på alla kvaliteter och alla marknader. Vi slår vakt om våra gamla kunder, men ökar på Skandinavien och även på andra marknader, exempelvis Spanien, berättar marknadschef Jan Grönberg.

Produktionschef Stefan Jernberg och ekonomichef Mattias Johansson konstaterar att det nu är tid att utveckla och att bygga för framtiden.

Under året ska Dalaträ investera i bland annat en ny kantverksavdelning och en ny barkavdelning. Under fjolåret återtog företaget panncentralen, som tidigare varit utarrenderad till Vattenfall.

Den sysselsätter tre personer, producerar 43 megawattimmar och svarar för värmeförsörjningen vid Dalaträ -inklusive sågverkets 22 virkestorkar - samt Borohus Mockfjärd AB, Dala-Floda Golv AB och lokverkstaden.

När det gäller de norska skogsägarnas och det norska energibolaget Eidsivas köp av finska Metsäliito Osuuskuntas del i Moelvenkoncernen är Urban Bodare mycket positiv:

-Det är det bästa som kunde ske. Nu omfattar koncernen allt från skog och energi till olika förädlingsindustrier. Det skapar stabilitet och våra framgångar och investeringar i Mockfjärd i kombination med trävarubristen i världen gör att framtiden ser väldigt ljus ut.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons