Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustav går sin egen väg

Annons

Namn: Gustav Backlund

Klass: NV3, naturvetenskapsprogrammet

Skola: Falu frigymnasium

Den 13 juni, nästan direkt efter skolavslutningen, åker Gustav Backlund från Borlänge till Island. Där ska han jobba i ett växthus till september. Men exakt vad som väntar, vet han inte.

-Jag har faktiskt ingen aning. Men han frågade om jag kunde köra traktor och det sa jag att jag kunde, säger Gustav.

Och det kan han, faktiskt.

-Jag jobbade ett halvår på min morbrors gård förut. Då körde jag traktor, plöjde åkrar, mjölkade kor, mockade skit och högg ved, berättar Gustav.

Det var efter att han hoppat av den samhällsvetenskapliga linjen på Falu frigymnasium för att han var skoltrött. Efter bondgården började han omvårdnadsprogrammet på Falu fri. Men det var heller inte hans grej.

Det var först när Gustav hoppade över till naturvetenskapliga linjen som han kände att han hamnat rätt.

Jobbet på Island fick han via arbetsförmedlingen. Alternativet var att jobba på Amsbergs plantskola, men vikariatet på Island håller på längre.

-Och sen är det kul att få åka utomlands. Det verkar också trevligt att jobba på Island eftersom jag kommer att få bo ihop med de andra som jobbar där. Jag vet att det blir två finskor och en svenska, säger Gustav med ett leende.

Efter sommaren vet Gustav inte vad han ska göra. Han vill plugga vidare, kanske läsa teknisk fysik på KTH i Stockholm. Vad han än vill göra har han framtiden för sig. Gustav fick nämligen 2,0 på senaste högskoleprovet, vilket är max och innebär att han kan komma in på vilken utbildning som helst.

-Det känns jävligt skönt att inga vägar är spärrade, men det blir också mer att välja mellan.

Mer läsning

Annons