Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf odlar gräs på rulle

/
  • Gräsmatteupptagning. Både snabbt och rakt skär den amerikanska gräsmatteupptagaren upp gräsmattan i 40 centmeter breda längder som kapas till 2,5 meter långa rullar. På bilden ses gräsmatteodlaren Gustaf Oljans ta emot och kasta undan en rulle för att ge plats åt nästa.

Annons

- Folk har bråttom och orkar inte vänta på att få gräsmatta och få börja använda den, säger Gustaf.

Han har odlat gräs sedan 2002 och upplever en ständigt ökad efterfrågan från villa- och fritidshusägare runt om i länet. Men han säljer också en hel del gräs längre bort och har kunder från Stockholm i söder till Hudiksvall i norr.

Gustaf driver ensam företaget Dala Husby Gräsmatteodling, som sår och skördar gräs på sammanlagt 140 hektar. De frön han sår på våren "skördas" nästa år och får alltså växa minst ett år.

Därefter tas den färdiga gräsmattan upp i remsor med ett par centimeter jord på undersidan. Den rullas och kapas direkt av gräsmatteupptagaren, där Gustaf står längst bak och tar emot och travar rullarna på hög.

- Varje rulle är 40 centimeter bred och 2,5 meter lång och ger utlagd en kvadratmeter gräsmatta, förklarar han.

Rullarna väger mellan 15 och 20 kilo per styck och är lätta att hantera när de ska rullas ut. Det enda anläggaren behöver tänka på är att gräset är färskvara och måste ut med det snaraste efter att ha tagits upp.

- Jag kör som oftast ut gräset till beställarna, men det går naturligtvis bra att hämta själv direkt från odlingen här i Dala Husby, säger Gustaf.

Han är född och uppväxt med traditionellt jordbruk och kombinerar gräsmattorna med att hålla ett 30-tal köttdjur. Hjälp med upptagningen av gräsmattorna får han av pappa Owe Åberg, som kör maskinen medan Gustaf tar hand om rullarna.

Idén att börja odla gräsmattor fick han av en gammal skolkamrat, som han träffade på en driftledarkurs i Linköping. Han tände på tipset och kom igång i ett relativt tidigt skede.

För varje år sedan starten har efterfrågan ökat och fler och fler anläggare gått över till Gustafs rullar med färdigt gräs. I landet som helhet finns idag dryga 20-talet gräsmatteodlare, och fler lär det bli då det går spikrakt uppåt för färdiggräset.

Fakta/ Gustaf

Ålder: 31 år

Aktuell: Som gräsmatteodlare

Bor: I Dala Husby

Familj: Sambon Maja och ska snart bli pappa

Intresse: Antikviteter, heminredning och auktioner

Mer läsning

Annons