Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnarsson svarar om personalvård

Annons

Håkan Tangen har frågat mig om landstingets personalvård.

Du ställer en rak fråga till mig som lyder: "Om man bortser från privatiseringen hur skulle din personalvård se ut?".

Ungefär som du skriver i din insändare: "Öka bemanningen och tjänstgöringsgraden samt höja lönerna rejält".

Detta instämmer jag helt i. Jag tror dessutom att om landstinget renodlade sin verksamhet - genom att ta bort allt som inte har med sjukvård att göra - skulle de anställda inom den direkta vården få det bättre och alla resurser och all koncentration kunde läggas där.

Jag tror dessutom på "egen schemaläggning" för personalen, en modell som har prövats på vissa kliniker och jag säger nej till att icke fackanslutna inte ska få några retroaktiva löner.

Jag tror däremot inte att biljetter till Dalhalla (för 600 000 kronor) är någon personalvård att tala om.

Personalen ska själva avgöra vad man vill se, göra och vilka evenemang som ska besökas. Avgörandet ska inte vara om Dalhalla behöver pengar just nu.

Däremot det där med privatisering har du nog fått om bakfoten rejält. Jag har inga förslag om privatiseringar för privatiseringarnas egen skull.

Men däremot motarbetar jag monopol inom sjukvården, monopol som skapar köer och orättvisor. Bland annat kan de som har råd "köpa sig förbi köerna". Bland annat statsministern har ju prövat detta. Detta vill jag ta bort.

Jag kräver inte att du ska vara nöjd med mitt svar, men ett svar är det och det där att Landstinget Dalarna endast ska syssla med sjukvård kommer jag att jobba vidare med.

22 000 i Dalarna står i kö för att få vård.

ROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons