Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar får lönen i euro

Annons

Under ett år arbetar han som professor i musikvetenskap vid Åbo akademi, som är ett svenskspråkigt universitet.

Eftersom Finland är medlem i EMU blev det självklart att Gunnar Ternhag får sin lön i euro.

- Visst har det varit lite förvirrande att först räkna om sin lön från finska mark till svenska kronor och nu räkna om igen för att få veta hur mycket euron blir i vår valuta. En vanlig fråga för mig är hur mycket man egentligen betalar för en vara?

Gunnar Ternhag berättar att han tidigare varit skeptisk till EMU. Att överge den svenska kronan för att gå över till en gemensam valuta kändes revolutionerande. Men nu har han ändrat uppfattning.

- Den senaste tiden i Finland har handlat mycket om information kring den nya valutan. Det har bland annat funnits dubbla priser på hyllorna. Detta har resulterat i att folk blivit medvetna om vad som skulle hända. Därför har övergången varit odramatisk, säger Gunnar Ternhag.

- Jag tror att det bara är en tidsfråga innan även Sverige får euron. Det är en naturlig utveckling i en tid när vår ekonomi är internationell.

Gunnar Ternhag upplever framför allt två fördelar med euron.

- Detta ökar fredstanken, som är en viktig del med EU. En gemensam valuta minskar risken för sammandrabbningar. Dessutom får Europa en stark valuta i förhållande till övriga världen. Det är viktigt. Men sedan finns det en del praktiska svårigheter att klara av.

Gunnar Ternhag tror samtidigt att euron kan bli en bra prispressare i Sverige.

- Jag är övertygad om att handeln med euro kommer att öka i Sverige. En fransman som reser till Sverige kommer inte att växla till svenska kronor utan handla med euro.

- Besökaren kommer då att snabbt upptäcka om exempelvis en flaska Coca Cola är dyrare i Sverige jämfört med sitt hemland, eftersom de betalar med samma valuta.

När det gäller familjen Ternhag så kommer den nya valutan innebära att Gunnar ofta kommer att handla med euro i Sverige.

- Tidigare växlande vi till svenska kronor efter att ha varit på resa i Europa. Det kommer vi inte att göra i fortsättningen.

Samtidigt erkänner Gunnar att det faktiskt kan bli riktigt lönande att få lönen i euro. Speciellt om värdet på den svenska kronan sjunker i förhållande till euron.

- Ja, på kvällarna får jag väl titta på A-ekonomi och se om man fått någon löneförhöjning, säger Gunnar Ternhag och skrattar.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons