Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunde och Marie drillar musikvärldens nya ledare

Annons

Vid Persborg i Rättvik har ett 50-tal elever, med tidigare universitetsexamen, sedan 2003 läst vidare för magisterexamen inom ledarskap. Utbildningens huvudman är musikhögskolan vid Örebro universitet.

Utbildningen, "Creative Buisness Management", riktar sig främst mot att utbilda nya ledare inom kultur, musik, teater och annan svensk upplevelseindustri.

Utbildningen efterfrågades - och stöttas fortfarade - av näringslivet och branschens eget folk. Några av medlemmarna i utbildningens referens- och stödgrupp är initiativtagaren Ola Håkansson vid Stockholm Records, Kalle Moraeus, Benny Andersson, trend-analytikern Cay Bond, teaterförbundet, Sami samt Gunde och Marie Svan.

- Det finns en brist på ledare inom upplevelse- industrin. Oftast har chefer i dessa branscher gått den långa vägen utan någon akademisk ledarutbildning. Branschen själv vill ändra på detta genom denna utbildning. Exempelvis är musik-branschen en av Sveriges mest framgångsrika exportmässigt, ändå har bara tre till fyra procent av rock- och popledarna någon akademisk utbildning. Det är inget fel på dessa ledare, men det kan bli bättre, säger Carin Andersson.

Under det senaste året har ledarutbildningen vid Persborg synats av UtbildningsSveriges tillsynsmyndig-heter. Allt för att se om utbildningen når upp till kraven för den internationellt jämförbara tvååriga masterutbildningen. Tidigare har utbildningen varit ett-årig med magisterexamen.

- Vi har tidigare synats för att nå magisterexamen. Nu synades vi igen för masternivå. Det har varit jobbigt. Lite som att tvingas ta körkortet två gånger.

- Vi har lagt ned ett stort jobb för att bli godkända av fakultetsnämnden. Nu känns det mycket bra. Vi har blivit godkända och har samtidigt förbättrat utbildningen ytterligare, säger utbildningsansvarige Per Frankelius som är ekonomie doktor vid Örebro universitet.

Utbildningen finansieras genom studentpeng och olika projektmedel.

- Vi jobbar mycket praktiskt och målinriktat. Då är medarbetare som Gunde och Marie Svan mycket viktiga delar i utbildningen. Vi håller en hög nivå, bland annat är vi först i landet med att utbilda i den nya upphovsrättsjuridiken, säger Carin Andersson.

- Det är viktigt att träna ledarskap, inte bara läsa om det. Praktik är vägen till akademiska lärdomar, säger Per Frankelius.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons