Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guna vill få kåren att växa

Annons

- Sammanlagt är det nog 3-4 år, säger Guna när vi träffar henne i Frälsningsarméns lokaler vid Köpmangränd.

I Sverige har har hon både arbetat, som barnflicka, och studerat på folkhögskola och Frälsningsarméns officersskola.

Att Guna Gaveika har valt att arbeta i Sverige har bland annat sin förklaring i det nära samarbete som Frälsningsarmén i Lettland och Sverige har med varandra. I hemstaden Bauska, sju mil från Riga, var hon tidigare officer och hade då hand om barn- och ungdomsverksamheten.

Guna Gaveika är en av de yngsta ledarna, kanske den allra yngsta, som Borlängekåren haft sedan starten 1890. Närmast kommer hon från Lidköping, där hon var assistent på kåren.

Guna hade varit i Lidköping sedan i oktober när beskedet kom om den nya tjänsten i Borlänge. Om alla uppbrott som en kårledare tvingas genomleva säger hon:

- Det är klart att det är känslomässigt uppslitande att behöva lämna vänner och bekanta. Man lär ju känna människor som efter en tid kommer att betyda väldigt mycket. Samtidigt är det spännande med nya möten och nya platser, säger hon.

Ännu så länge är Guna ensamstående och ur den synvinkeln är det litet enklare för henne att flytta än det annars skulle vara.

Hon ser fram emot det nya uppdraget i Borlänge.

- Det känns både stort och spännande, säger hon.

Någon programförklaring vill hon inte ge sig in på.

- Det är lite tidigt för det. Jag välkomnades i lördags och håller fortfarande på att finna mig till rätta här. Men jag hoppas kunna bidra till att kåren i Borlänge växer, säger hon.

Guna Gaveika spelar både piano och valthorn och på senare tid gitarr, som hon håller på att lära sig. Numer också kornett. Det fattades en kornettspelare i kårens musikkår i Borlänge och det håller hon på att rätta till.

I juli är det litet stiltje i verksamheten vid Köpmangränd. Då åker Guna hem till mor i Lettland ett par veckor. I augusti är hon tillbaka för att börja sitt arbete på riktigt.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons