Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldspade till Obol-journalister

Annons

Norrbottens-Kurirens avslöjande av den så kallade Obol-affären var en av vinnarna när 2006 års guldspadar delades ut av Föreningen Grävande Journalister.

De två journalisterna på Kuriren, Malin Öhrlund och Torkel Omnell, fick priset i kategorin Mindre tidning för "att genom ett enträget arbete och stor envishet ha avslöjat en bedräglig maktfaktor inom svenskt idrottsliv".

Klassen Större tidning vanns av Boreliusaffären, Expressen, vars journalister Christian Holmén, Mikael Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg och Johan Wallqvist var med och fällde en minister.

I klassen Riks-tv vann Erik Sandberg från SVT:s Dokument inifrån guldspaden för skildringen av folkpartiets omvandling.

Klassen Riksradio vanns av Anna Jaktén från Sveriges Radios Kaliber som granskat det svenska forskarsamhället.

I klassen Lokalradio gick priset till Jonas Alsgren och Alexander Gagliano på Radio Uppland som avslöjade missförhållanden inom kriminalvården.

I klassen Lokal-tv fick Västnytts Frida Björk och Magnus Persson spaden för att i stormen Gudruns spår ha avslöjat en rovdrift på skogsarbetare från Ungern.

Klassen Tidskrift vanns av Affärsvärldens Annelie Östlund och Per Agerman för att ha "klätt av en bluffande finansman" i Alexander Richards-affären.

TT

Mer läsning

Annons