Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldjakt i Dalarna

Annons

IGE är sedan 26 maj 2005 noterat på NGM-börsen i Stockholm och sedan flera år på Oslobörsen. Bolaget bildades 1988 och är marknadsnoterat sedan 1997. IGE har drygt 1 000 aktieägare i Norge och Sverige.

Bergslagen har i det tysta blivit ett mycket hett område för IGE som förvärvat de undersökningstillstånd som konkursade Ludvika Mining ägde.

IGE leter sedan länge efter ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller i norra Norrland. Gruppen äger 27 projekt i Sverige, två i Norge samt ett i Kenya.

Bergslagen är nu av stort intresse för ICE efter ett oväntade fynd i fjol.

Under 2004 bedrevs en mycket begränsad mineraljakt i Bergslagen. Några av proverna som lämnades in betstod av järnmalm med kopparkis. Analysen på dessa visade också på närvaro av guld.

Vid en litteraturgenomgång av olika järnmalmsdistrikt i Bergslagen visade det sig att flera av de gamla gruvorna hade sulfider med i järnmalmen och att kopparkis inte var någon ovanlig ingrediens. ICE vädrar alltså inte bara koppar utan guld i nedlagda järnmalmsgruvor. Det var det som ledde till att ett 339 hektar stort område i Ickorbotten i Ludvika mutades in.

I Filipstads kommun har man i mutat in 575 hektar runt Haborshyttan och 437 hektar runt Ormbergets gruva. I Lindesbergs kommun har ICE mutat in 1 676 hektar stora områden runt Lejagruvan, Storgruvan och Svartbergsgruvan.

Bergmästaren har också beslutat att IGE fick överta konkursade Ludvika Minings undersökningstillstånd.

I Ludvika kommun finns silver, bly och zinkfyndigheten i Lindbastmora. Guld och silver anser Ludvika Mining att man har hittat i Malsjöberg och i Storfallsgruvan en stor zinkfyndighet med koppar, silver och guld.

Mellan Falun och Bjursås äger ICE Harmsarvets silvergruva och Enmyregruvan som lär gömma en ädel skatt, eller åtminstone massor med bly om man inte hugger i sten - som Ludvika Mining.

Men det tror inte IGEs vd Michael Nilsson som uppger att två provborrningar ska ske i sommar:

- Ludvika Minings Storfall och den i Bjursås är jätteintressanta. Där kommer vi att borra inom någon månad, avslöjar vd Michael Nilsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons