Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gül väntas ta över i Turkiet

Annons

Utrikesminister Abdullah Gül är storfavorit att bli Turkiets nästa president, sedan det styrande partiet nominerat honom i stället för premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

Beslutet hyllades vitt och brett på tisdagen som ett sätt att lösa upp nästan alla de knutar som bundits kring valet av ny president.

Det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har tillräcklig majoritet i parlamentet för att mer eller mindre garantera att dess kandidat kommer att utses till posten.

Partiets islamistiska rötter gillas dock inte alls av den fortfarande mäktiga och sekulärt inställda armén, som genom åren ett flertal gånger ingripit i politiken för att se till att Turkiet styrs enligt de principer som landsfadern Kemal Atatürk lade fast för 80 år sedan. I synnerhet har armén motsatt sig tanken på partiledaren Erdogan som president.

56-årige Abdullah Gül ses dock som en perfekt kompromiss.

Oppositionspartiet CHP applåderade Erdogans beslut som "en seger för demokratin".

CHP tänker ändå bojkotta presidentvalsprocessen, som inleds i parlamentet på fredag.

Gül har fått goda vitsord för sitt arbete som utrikesminister. Han betecknas som västinfluerad och betydligt mer kompromissvillig än Erdogan.

Han tänker dock inte kompromissa vad gäller hustruns val att bära huvudduk _ något som många sekulära turkar motsätter sig, som ett tecken på islamism.

TT

Mer läsning

Annons