Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gül kandiderar på nytt i Turkiet

Annons

Turkiets utrikesminister Abdullah Gül meddelade på tisdagen att han åter kommer att ställa upp som kandidat i presidentvalet, som inleds om en vecka.

Gül försökte bli president redan i juni, men drog då till sist tillbaka sin kandidatur efter omfattande protester.

Gül har också talat med ledarna för det nationalistiska partiet MHP för att försöka samla stöd till sin kandidatur när parlamentet röstar om presidentposten.

Voteringsprocessen inleds den 20 augusti med en första omröstning om presidentposten. Därefter hålls voteringar den 24 och den 28 augusti och en sista omröstning den 1 september.

Han tänker också träffa företrädare för andra oppositionspartier i samma syfte.

Senare ska han också hålla en presskonferens "för att lägga fram min syn i detalj". När det ska ske angav han inte.

AKP har 341 av parlamentets 550 mandat. Det är så gott som säkert att han väljs i tredje voteringen, då det krävs enkel majoritet för att vinna.

Mäktiga krafter i Turkiet, framför allt militären, är kritiska mot AKP, som har rötter i islam och som tidigare har haft stämpeln som ett fundamentalistiskt parti. Turkiets landsfader Kemal Atatürk höll styvt på att landet skulle ha en ickereligiös ledning.

Güls första försök att bli president i april utlöste en politisk kris, då oppositionen under partiet CHP:s ledning blockerade omröstningen i parlamentet och militären hotade ingripa för att säkra det sekulära systemet.

Krisen ledde till att nyval hölls den 22 juli där AKP vann en jordskredsseger.

TT

Mer läsning

Annons