Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide in i frågetecknens och förundrans land

Annons

Bananskal har en egen rubrik och fruktskal en annan. Är bananskal så avvikande från andra fruktskal att de måste poängteras månne?

Den enda grönsaken som näms är zucchini som om den vore något konstigt. Kanske för guideförfattaren, men ligger den gurkliknande grejen framför nosen så nog katten vet man vid det här laget att resterna av både den och skalen ska i svarta påsen för kompost.

Ett hundkoppel av läder ska deponeras, men ett par läderskor brännas. Förunderligt. Flugsmällan av plast ska brännas men har den metallhandtag ska den deponeras. Jag har en i läder, hjälp snälla gatukontoret, vad gör jag med den när den smällt färdigt?

Ljusstakars slutliga öde är noga redovisat med fyra egna rubriker beroende på vad de är gjorda av. Vill man inte kasta dem kan alla utom dem av glas ges till Ta-till-vara står att läsa. Duger månne inte glasstakarna att pryda någon annans hem? Och kristall måste vara någon märklig materia eftersom det pekas ut för sig.

Jordglob, inhalator, koks och lackstång finns nämnda så sådana tycks det tydligen drälla av i folkhemmen. Och tydligen karbid också. Fast det trodde jag man slutade använda på farfars tid.

Apropå miljöfarligt avfall nämns också arsenik som måste tas om hand på särskilt sätt. Men längre bak i guiden står det att uppstoppade djur är brännbara. Men de innehåller arsenik som skydd för skadeinsekter och äldre exemplar innehåller mer än nyuppstoppade. Men det hade gatukontoret ingen aning om.

Plastkapsylen på kaviartuben vill gatukontoret ha kvar för att slippa dålig lukt. Men själv ska jag tydligen spara köttråget av frigolit för att sedan gå till återvinningscentralen med det. Snacka om lukt när köttsaften såsat till sig om jag inte springer direkt.

Men springa ska jag tydligen ändå till övermåttan då så mycket ska till återvinningscentraler och stationer. Och sedan gäller det ju också att hitta en station som har alla typer av behållare och att de inte är överfulla. Och bara det är en prestation redan idag när vi inte är riktigt så duktiga som gatukontoret vill att vi ska bli.

Ju mer man läser i guiden ju rörigare blir det. Det här va´ inge´ bra gatukontoret. Ni skulle kanske kört guiden på en testgrupp sorterare först.

Men jag har ett tips till alla mina medsorterare. Ta med guiden på långa tråkiga bilturer och idka frågesport på den. Då kan ni kanske nöta in en del av vikt som finns insprängt här och där bland knasigheter och rörigheter.

Fotnot: Karbid användes förr till bland annat lyse på cyklar, bilar och i gruvorna. Det är kalciumkarbid som tillsammans med vatten bildar acetylengas som brinner med en kraftig vit låga.

Mer läsning

Annons