Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide för orädda nybloggare

Annons

- Sedan 2002, när ordet första gången nämndes i svensk press, har mer än 20 000 bloggar tillkommit och nya görs varje dag, säger Olle Vejde, författare till boken En första blogg för den orädda nybörjaren.

Han skrev boken på fyra veckor tillsammans med Björn Gustafsson, grafisk formgivare.

- Jag hade inte en aning om vad en blogg var för någonting och tänkte att det bästa sättet att lära mig måste vara att skriva om det, säger Olle Vejde.

Båda författarnas målsättning var att göra boken så enkel som det bara är möjligt, en bok för nybörjaren som inte har någon kunskap alls i ämnet.

De tycker själva att de har lyckats nå målet.

- Helt lätt är det inte om man vill förgylla bloggen med olika utsmyckningar, men det grundläggande klarar alla själva med hjälp av datorprogrammet Blogger och vår bok, säger Olle Vejde.

Han kallar bloggen för allemans opinionsbildare.

- Ja, i bloggen, som ju i grunden är en enkel hemsida och i regel gratis, kan man förhållandevis enkelt lägga in skriftligt material och med lite besvär också bilder och ljud. Det kan vara dagboksanteckningar, andra funderingar, budskap till vänner och bekanta eller till världen i största allmänhet, säger han.

Björn Gustafsson, som till vardags arbetar med att göra hemsidor, är lite förvånad över den snabba utvecklingen.

- Ja, det har på kort tid blivit oerhört populärt att ha en egen blogg. Förmodligen beror det på att det är så enkelt och att det inte kostar något, och att man får feedback på det man skriver, säger han.

I vår planerar ABF i Borlänge att arrangera cirklar i konsten att göra en egen blogg. Då ska Olle Vejdes och Björn Gustafssons bok användas som kurslitteratur.

- Jag tror att många kan vilja vara med och jag är övertygad om att det här är något för alla åldrar. Dataintresset har tagit ordentlig fart bland många äldre och säkert vill de prova bloggen också, säger Bengt-Ove Lundell, ABF.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons