Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbdrag - folkmusik i juvelskrin

Annons

Publiken i hembygdsgården är hänförd över de toner som duon sprider över dansgolvet. Emma på fiol och Tuulikki på accordion ger arvet efter spelmännen Gössa Anders Andersson, Blecko Anders Olsson och Pål Karl nya dimensioner.

- Det är ovanligt att framföra den forna Orsamusiken med accordion eller dragspel, berättar Tuulikki.

De gamla låtarna har flera passager mellan dur och moll som inte är anpassade för dragspel. Tuulikki har tolkat fram en egen spelstil som baseras på Emmas fiolslingor.

Hennes drillande durspel på dragspelet känns som vårkvitter i den spemansmusik de framför. Det fullkomligen våras för den klassiska Orsamusikens juvelskrin, som fylls av nya klanger.

Tuulikki och Emma träffades på musikhögskolan i Stockholm för sex år sedan, där de studerade folkmusik. De fann varandra musikaliskt i sitt gemensamma intresse för Orsamusiken, som de tidigare upptäckt på var sitt håll.

Emma, med svensk mamma och brittisk pappa, fick som elvaåring korn på Orsamusiken under en sommarkurs för låtspel i Malung. Tuulikki, från Estland, hade hört talas om den svenska folkmusiken och kände en längtan att få spela den på dragspel.

När hennes make fick jobb i Sverige kom hon in på Musikhögskolan och där hörde hon Orsamusiken på en sprakig arkivinspelning.

Efter upptäckten av det ömsesidiga musikintresset så har Emma och Tuulikki arbetat på att skapa en cd-skiva. De har lyssnat in Gössa Anders Anderssons fiolspel och tonspråk, lyssnat på hans arkivinspelningar och sedan utvecklat sina tolkningar av hans musik.

Under namnet Gubbdrag, för att hitta den rätta kärnan i musiken, har de spelat in 16 spår med totalt 24 låtar. Inspelningen ägde rum i Järvenpää i Finland och den ingår i Sibeliusakademins satsaning på nya förmågor.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons