Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grycksbos lydnadslejon

Annons

- Vi har lekt oss fram och haft jättekul, säger stolta matten Yvonne Larsson.

Hon är hemma på hundar och visste vad hon gav sig in på när hon började fostra honom. Men andra gjorde stora ögon, när hon kom dragande på träning med sin storvuxne vän.

Leonberger är nämligen ingen hund man förknippar med lydnadsdressyr. Hittills har bara drygt en handfull svenska hundar, av den här rasen, klarat av championatet sedan 1978. Zack är en av dem och gjorde det redan vid tre års ålder!

- Vi satte snart brukshundarna på plats, och visade vad vi gick för. Tre förstapris i lydnadsklass 1 gjorde att Zack fick sitt första lydnadsdiplom redan som unghund.

Den snabba utvecklingen resulterade i att Zack blev "Årets lydnadslejon" 1999, och fick ha det åtråvärda vandringspriset ett helt år. Nu två år senare leder han åter storstilat och kommer att återta titeln och få hem vandringspokalen igen.

Korta träningspass och bra kommunikation, mellan förare och hund, tror Yvonne ligger bakom framgångarna. Det har gett henne en glad, snabb och arbetsvillig hund som blint lyder sin ledare.

- Från första stund lade jag ner mycket möda på att utveckla kontakten med Zack och började lydnadsträna honom redan som liten valp, berättar Yvonne.

Korta intensiva pass, som alltid slutade när det var som roligast, för att inte tråka ut honom. Det har givit resultat både i tävlingssammanhang och det minst lika viktiga vardagslivet.

Zack behöver numera aldrig vara kopplad. Han följer osvikligt sin ledare vem han än möter på vägen. En följd av att Yvonne redan från början vägrat låta honom hälsa på alla och envar i alla tänkbara och otänkbara sammanhang.

- Zack har tre egna hundkompisar han får leka med på riktigt utan koppel och inblandning av oss människor. Det räcker och gör att han struntar fullständigt i alla andra. På det sättet skrämmer han heller aldrig någon som kommer i hans väg.

Yvonne är också noga med att Zack få den mentala träning han behöver för att må bra. Använda hjärnan och lösa problem menar hon är betydligt viktigare än bara en massa motion.

- Och viktigast av allt är att jag som förare tänker positivt och är glad. Det smittar av sig på Zack, och får oss att ha det jättekul tillsammans.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons