Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grycksbobanan snart körklar

Annons

Efter mer än över tre års kommunal betänketid öppnas så äntligen Grycksbobanan igen för trafik.

Det är en skandal att politikerna i Falun måste ta så lång tid som över tre år på sig, för att inse de självklara fördelarna med att använda en befintlig järnväg för transport av tungt gods till och från Grycksbo. Som tur är kommer kommunstyrelsens ordförande att avgå vid valet. Han har inte på långt när haft rätta snurren på ärendet.

Hur som helst får vi Falubor från augusti månad åter höra plingandet när bommarna fälls över gatorna, rasslet från vagnar, de mäktiga diesellokens dova mullrande och hjulens dunkar över skenskarvarna. Det blir liv och rörelse utmed Promenaden och i Östanfors som i gamla tider. Det ska bli trevligt.

Ännu trevligare blir det när järnvägsklubben kommer i gång igen med sina ånglok och andra fordon. Då får vi dessutom känna doften av stenkolsrök och ånga och höra de mäktiga ångstötarnas rytmiska sång ur lokens skorstenar. Man drömmer sig tillbaka till 30- och 40-talen. Härligt. Kommunen har ju blivit världsarvsstad och behöver en fungerande museitrafik. Bara det drar turister och tågfantaster till gamla Falun.

Jag förmodar att många äldre boende utmed banan kommer att bänka sig vid parkbänkarna utmed Promenaden under helgerna för att se och höra de gamla vackra ånghästarna i aktion. Vilket trevligt avbrott för dem i den nuvarande tristessen. Vill de, kan de också ta sig en åktur till Grycksbo C tur och retur. Varför inte eftermiddagskaffe med dopp ombord på tåget?

BO

Mer läsning

Annons