Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvtrakt kan återuppstå

Annons

Falconbridge Limited är ett av världens största gruvföretag som koncentrerat sig på bland annat koppar- och nickelbrytning. Och en av anledningarna till att det kanadensiska företaget nu för första gången väljer att försöka etablera sig i Sverige, är de historiskt dokumenterade fyndigheterna av nickel i Slättbergsgruvan med omnejd.

Sedan början av 1800-talet har det varit känt att rikliga mängder magnetitmalm finns i området och den första utmålsläggningen gjordes av tyskar 1805. Utmålet gav innehavaren äganderätt till fyndigheten och nyttjanderätt när det gällde marken. Rätten gällde i 25 år men förlängdes med 20 år i taget så länge gruvbrytningen pågick.

Ända fram till 1941 har gruvdrift bedrivits i perioder i området kring Slättberg. Enligt uppskattningar som gjorts har omkring 20000 ton användbar malm tagits ur gruvorna i Slättberg och Falconbridge är övertygade om att fyndigheterna är långtifrån uttömda.

Man anser även att den geografiska närheten till Siljansringen som bildats av ett meteoritnedslag för omkring 360 miljoner år sedan, är mycket intressant då företaget har framgångsrik gruvbrytning i ett liknande område i VoiseyÕs bay i Newfoundland och Labrador utanför Kanada.

När det gäller nickelfyndigheterna i Slättberg så hoppas man dessutom att det ska finnas fler fyndigheter även utanför Slättberg. Därför ansöker man om att få utforska ett 11 500 hektar stort område som även sträcker sig in i Rättviks och Falu kommuner.

Om man får tillstånd att undersöka området tänker man kalla det Slättberg nr 1 och undersökningarna kommer att pågå i tre år. I sina ansökningshandlingar säger företaget att de hoppas hitta sådana mängder malm att de kan bygga upp en långvarig gruvdrift i området.

Falconbridge Limited är dock inte ensamma aktörer i krokarna kring Slättberg. Mitt i det område som företaget vill undersöka finns redan en annan intressent - Midswed Prospecting - som driver en egen prospektering vid den mytomspunna Middagsgruvan.

-Vi ser inte Falconbridge som någon konkurrent. Får de undersökningstillstånd välkomnar vi dem. Det gynnar alla om området blir undersökt, säger Tommy Pedersen, en av aktörerna i Midswed Prospecting.

Efter semestrarna kommer besked.

Fotnot: På torsdag ordnar Mellanskog en gruvvandring vid Slättbergsfältet. Samling vid gamla järnvägsstationen i Slättberg kl 18.00. Medtag matsäck.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons