Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruva och hytta ska sjuda av liv

Annons

Intresset för "Våga smida" har varit explosionsartat. Det här kommer att visa sig i sommar då Flatenbergs hytta har öppet och det kommer att finnas våga-smida-smeder på plats.

-Det är en sådan härlig känsla när man hör hammarslagens ljud, säger Ann-Kristin Treard, projektledare för Våga smida och samordnare för arrangemangen på Flatenberg.

Ovakos 150-årsjubileum kommer också att avspegla sig i sommarens evenemang på hyttan. Tillsammans med kulturförvaltningen kommer företaget att arrangera järnets dag den 9 juli och en familjedag den 16 juli. Båda dagarna blir det prova-på-smide, järnframställning i blästa och guidning, men under familjedagen blir det även sommarkonsert och finnas barnguidning, träkolsmålning och hästskokastning.

Som livligast i hyttan kan det bli då förra årets succé upprepas. Kvällen den 13 juli är det nämligen dags för dramatiserad visning i hyttan och då man får möta bergsmannen, kolvisslare och hyttmästare bland annat, som gestaltas av hyttans guider.

-Det krävs anmälan till turistbyrån till denna kväll. I fjol hade vi fel, för det kom väldigt många, berättar Treard.

Fem större arrangemang är planerade denna sommar och söndagen den 23 juli är det dags för fjärde evenemanget och sista aktiviteten för säsongen är inbokat den 30 juli för drevöl, vilket är namnet på företeelsen när man förr firade sista utslaget av järnet.

- Men inga starkare drycker serveras trots namnet, däremot blir det någon form av tilltugg, säger Treard och får medhåll av guidesamordnare Mi Abrahamsson, Flogbergets gruva. Precis som förra året kan man lösa en biljett för både Flatenbergs hytta och Flogbergets gruva.

I det gamla gruvfogdehuset, som inhyser café och museum, är Lise-Lott Långberg ny entreprenör. Hon anammar drakens gröna färg vilken är symbol för Flogberget (floga=fladdrande låga) och ska genomgående ha den gröna färgen i bakverk, porslin och kläder.

-Det blir handgjort och hembakt, säger Lise-Lott Långberg som erbjuder paj, pasta och kaffe med sött samt soppa om man förbokar.

För att få veta mer om de guidade visningarna och anmälan till dessa får man vända sig till turistbyrån.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons