Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grustag vid flygplatsen ska öppnas

Annons

Grustaget vid Idre flygplats var en viktig resurs för bygden. För något år sedan stängdes täkten sedan den nye ägaren inte kom överens med åkerinäringen. Därmed har grus fått köras långa vägar till de projekt som fortlöpande skett i Idreområdet.

Det har lett till att åkeriägarna, med Maserfrakt i spetsen, nu ansökt om att få öppna en bergtäkt söder om Idre, då de inte har tillgång till den gamla grustäkten. Samtidigt ses det som ett sätt att spara på det naturliga gruset.

Det gamla täkttillståndet har också löpt ut, men nu söker Fliesbergs ett förnyat tillstånd på 20 000 ton grus och 1 200 ton morän per år. Sammanlagt vill företaget bryta 200 000 ton grus samt 12 000 ton morän under tio år.

- Om företaget accepterar de villkor vi ställer om en höjd täkt-botten och klarar av de ekonomiska garantierna, så kommer det att få ett förnyat tillstånd, säger Daniel Hansson på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kommer inte att ta hänsyn till att det nu även ansöks om en bergtäkt som på så vis skulle kunna minska uttaget av naturgrus.

- Vi ser de båda ansökningarna som helt separata och får inte väga den ena mot den andra. Istället handlar det enbart om att kunna verifiera att det finns ett behov och en avsättning för gruset. Därtill ska miljövärden infrias och en ekonomisk garanti ställas, förklarar Daniel Hansson.

En viktig synpunkt i godkännandet är att grundvattnet inte påverkas, därför ska täktbotten höjas med flera meter.

Fliesbergs Outdoor gick i september ut och förklarade att företaget skulle avveckla det mesta av sin verksamhet i Idre, men i ansökan om förnyat täkttillstånd talas istället om stora planerade satsningar på turismen. Satsningar som kräver grus och då vill inte Fliesbergs vara beroende av andra leverantörer. Fliesbergs har även planer för en utbyggnad av flygplatsen för att förbättra in- och utflygningsmöjligheterna.

Det innebär att i Idre kan det inom kort finnas två grustäkter, dels den med naturgrus vid flyg-platsen, dels den bergtäkt som Maserfrakt ansökt om att få öppna söder om Idre.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons